IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо нямате приятели на работа

17 септември 2014 08 40

Възможните причини, заради които работата и приятелството не вървят ръка за ръка при вас

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Като човешки същества, ние се нуждаем от някаква форма на социално взаимодействие – някои от нас повече, някои по-малко. След като човек прекарва по-голяма част от деня си, заобиколен от колеги, нормално е да се надява, да иска и да осъществява приятелска комуникация с тях.

Разбира се, едва ли ще срещнете най-добрия си приятел в офиса, защото тези случаи са голяма рядкост. От друга страна би ви било много самотно, ако не поддържате приятелски отношения с хората, с които работите всеки ден.

В случай, че сте изправени пред точно такъв проблем, разберете какви са възможните причини за това:

1. Вие сте новак. Колкото и добронамерени да са вашите нови колеги, няма как да си станете близки с тях още на първата или втората седмица. Не бъдете нахални, но показвайте интерес и не спирайте да общувате с тях. Може да ви отнеме известно време да завържете приятелски отношения в службата, но пък упоритостта ще ви помогне.

2. Направили сте нещо нередно. Няма значение дали реално сте направили нещо нередно или сте създали грешно впечатление за подобно действие. Факт е, че на вашите колеги това им е повлияло зле и по тази причина ви избягват. Ако сте сгрешили, имайте доблестта да признаете грешката си и да се реванширате. В другия случай отново трябва да направите нещо специално и да накарате хората, с които работите, да променят мнението си за вас.

3. Групите на работното място са толкова силни, че не може да проникнете в тях. Ако се върнете в гимназиалните си години, може би ще се сетите, че класовете се разделяха на групи от по няколко човека. Много често групите не се харесват помежду си или пък не позволяват на страничен човек да се присъедини към тях. Ситуацията на работното ви място може да е много подобна и дори колегите ви може да не осъзнават колко недружелюбно изглеждат отстрани. Ако си го поставите за цел и се държите приятелски, рано или късно ще станете част от някоя определена група.

4. Външният ви вид не се вписва. Не всички фирми изискват от служителите си да се обличат с костюми, в преобладаващо делови стил. Някои компании позволяват на хората да изразяват своята индивидуалност, без да им налагат забрани и препоръки по облекло. Тук е деликатният момент, в който може би вие няма да бъдете приети заради начина, по който изглеждате. Ако външният ви вид не се вписва в този на останалите, те по-трудно ще ви приемат. Това, което трябва да направите, е да им покажете своята същност, за да се научат те да ви оценяват като професионалист.

5. Вие сте интроверт. Интровертите могат да изпитват по-големи затруднения при общуването с другите хора и още повече – в създаването на нови запознанства. В много случаи, когато интровертът е заобиколен от непознати, той се отдалечава още повече от тях. Ако ситуацията при вас е такава, най-добре се опитайте да се сприятелите само с един или двама колеги, за да не ви бъде толкова трудно и стресиращо.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Интроверт ( преди 9 години )
Ако човек е интроверт, за него ще бъде манна небесна липсата на "приятели" в офиса.В преобладаващата част от времето интровертът просто иска да бъде оставен на мира.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар