IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мотивиращи цитати от Ричард Брансън

2 октомври 2014 08 00

С приключенски дух може да стигнете до успеха

Ричард Брансън; Снимка: Getty Images

Ричард Брансън; Снимка: Getty Images

Само преди няколко дни стана ясно, че Ричард Брансън иска да опита нов и иновативен подход към своите служители. Ако идеята му се окаже успешна, подчинените на Брансън ще могат да излизат в отпуск, когато и колкото време поискат. Звучи като работна идилия, нали?

Ричард Брансън е от хората, които разбират и усещат бизнеса. Той е световноизвестен бизнесмен, авантюрист и философ, и започва първия си бизнес, когато е едва на 16 години. Като основател на Virgin Group Ричард е един от най-богатите хора в света. Това, което го отличава обаче, не са солидните банкови сметки, а желанието му да окаже положително влияние на света.

Брансън е свидетелство за факта, че трябва да се поемат рискове, за да може човек да изпълни най-големите си желания. Всеки следващ цитат включва доза оптимизъм, с която милиардерът е стигнал до мястото, където се намира днес:

„Около 80% от живота си прекарвате в работа. Вие искате да се забавлявате у дома, а защо не се забавлявате по време на работа?“

Няколко неща са определящи в живота на един човек. Едно от тях е работата – тя трябва да бъде приятна и удовлетворяваща. Ставайки сутрин и мислейки си колко мразите своята работа, вие обричате себе си на нещастие. Не е ли по-добре да намерите себе си, да разберете в какво сте добри, в какво може да отдадете душата си и да го превърнете в работа? Не е нужно да разделяте забавлението от работата – те могат да вървят ръка за ръка. Само си помислете колко би било хубаво да се събуждате сутрин и да се вълнувате за предстоящия работен ден.

„Вие не се научавате да ходите, следвайки правилата. Вие се научавате, като го правите и като се проваляте“.

Бъдете смели и не живейте живота, който „би трябвало да живеете“. Успехът не идва при тези, които следват утъпкания път. Трябва да бъдете новатори – все пак не забравяйте, че най-големите човешки постижения са били продукт на безумни идеи. Не се притеснявайте от провала и вярвайте, че няма как да постигнете успех, ако първо не се провалите.

„Винаги съм гледал на моя бизнес не като на машина, изкарваща пари, а като на приключение, което надявам се, ще направи живота на хората по-добър“.

Направете живота и работата си приключения. Наблюдавайте всяка стъпка, която правите и въвлечете и другите в своето пътешествие. Най-успешните хора в историята винаги са били тези, които са успели да подобрят живота на хората. Човек не може да отнесе парите в гроба, затова е важно да остави нещо след себе си, което да бъде полезно за поколения напред.

„Добрите марки отразяват историята на времето и групата хора, които са ги направили. Те не могат да бъдат копирани. Те не могат да бъдат рециклирани“.

Бъдете уникални и не се опитвайте да успеете като копирате нещо, с което вече някой друг е успял. Вие сте родени с определени качества и не бива да се опитвате да подражавате на някой друг. Разбира се, трябва да се учите от примера на тези преди вас, но без да ги копирате.

„Смелият човек може да не живее вечно, но предпазливият не живее изобщо“.

Американският президент Ейбрахам Линкълн някога е казал, че по-важното е не да броите годините в живота си, а живота в годините си. Така че – живейте живота си с пълна сила и се наслаждавайте на всеки един момент. Не се страхувайте да поемате рискове и да опитвате нови неща. Ако все пак се страхувате от нещо – ето ви още една основателна причина, заради която си струва да се изправите срещу страха си и да го направите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари