IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мотивиращи цитати от Бил Гейтс

15 октомври 2014 09 32

Човекът пример за истински успех

Бил Гейтс; Снимка: Getty Images

Бил Гейтс; Снимка: Getty Images

Бил Гейтс е най-богатият човек в света. На 58 години той разполага със състояние, възлизащо на около 80 милиарда щатски долара. Бил Гейтс е новатор, филантроп и вдъхновение за много хора по целия свят.

През 1975 година той напуска Харвард, за да основе Microsoft заедно с Пол Алън. Едва 12 години по-късно, когато Бил е само на 31, той става най-младият милиардер в света. В момента Microsoft е най-голямата софтуерна компания на планетата.

Бил Гейтс е свидетелство за факта, че хладнокръвният оптимизъм и невероятните мечти могат да доведат до наистина впечатляващ успех. Той много добре осъзнава, че човек не бива да бъде егоист и че всъщност, колкото повече дава, толкова повече получава.

Гейтс е дарил 28 милиарда за благотворителни каузи чрез фондацията Bill and Melinda Gates. Следващите мотивиращи цитати на Бил ще ви помогнат да надникнете в съзнанието на гения, който едновременно притежава титлата на най-богатия и най-щедрия човек в света:

1. „Успехът е лош учител. Той съблазнява умните хора да си мислят, че не могат да загубят“.

Без значение колко успешни сте в момента, трябва да останете смирени. Успехът е също толкова мимолетен, колкото самият живот и може да бъде загубен само за един миг. Нищо не е постоянно и единствената константа е промяната. Не забравяйте, че успехът ще промени вашия живот, но не бива да му позволявате да променя вашата същност. Уважавайте всеки, с когото се срещате и не забравяйте да давате. Не позволявайте на успеха да ви заслепи, защото тогава провалът ще бъде дори още по-болезнен.

2. „Не се сравнявайте с никого в този свят... Ако действате по този начин, значи обиждате себе си“.

Всеки човек е уникален. Намерете вашата красота и вашия талант, които може и да са различни от тези на другите. Запомнете, че възприемането на успеха в крайна сметка е нещо субективно. Измерете вашия успех спрямо това доколко добре живеете, следвайки собствените си ценности, а не спрямо живота на другите. Не се отчайвайте, когато не получавате всичко в желаните срокове. Понякога трябва да тръгнете по няколко грешни пътя, преди да намерите правилния.

3. „Вашите най-недоволни клиенти са най-големият ви учител“.

Един бизнес може да научи много от недоволните клиенти. В случай, че много хора не харесват дадено нещо, това е явен знак, че има спешна нужда от промяна. Същото важи и за личния живот – може да научите много от критиката на най-близките ви хора.

Бил Гейтс със съпругата си; Снимка: Getty Images

4. „Бъдете мили със зубърите. Има шанс някой ден да работите за тях“.

Популярността е капризно понятие, което се променя от много фактори, включително и възрастта. Най-отбягваният в училището може да се превърне в най-преуспелия от целия клас. Всички хора заслужават уважение, защото никога не знаете в каква ситуация ще се озовете с тях някой ден. Животът е дълъг и сложен, с много обрати. Посадете семената на добротата още в началото, за да се радвате на резултатите след време.

5. „Животът не е справедлив – свикнете с него“.

Животът не е само слънце и рози. Човек се проваля постоянно. Голяма част от нещата, които се случват с вас, всъщност са извън вашия контрол. Много пъти това ще ви разочарова и дори вбесява. Единственото, което можете да направите обаче, е да приемете несправедливостите на живота. Приемете както доброто, така и лошото. Намерете баланса във вселената и не забравяйте, че няма светлина без тъмнина.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари