IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да „оцелеете“ на работа, която не харесвате

17 октомври 2014 14 46

Докато не намерите мечтаната професия

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Работата е съществена част от живота на всеки човек. Щастливци са тези, които са намерили своята мечтана работа, които правят нещо, което им носи удоволствие и които ходят всяка сутрин с желание на работното си място.

По-голяма част от работещите обаче не могат да се похвалят с мечтаната работа. На много хора им се налага да вършат нещо, само защото трябва да изкарват пари, за да живеят, да си плащат сметките и да поддържат някакъв стандарт на живот.

В случай, че вие сте от втората група, най-вероятно за вас е истинско мъчение да издържате всеки ден периода от 09:00 до 18:00 часа. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да „оцелеете“ на работата, която не харесвате – поне докато не намерите своето истинско призвание:

1. Намерете начин да внесете вашата страст в работния си ден. Помислете за това по какъв начин може да приложите уменията си на сегашната позиция. Бъдете креативни! Например, ако умеете да рисувате добре, но работите в ресторант, може да измислите интересен редизайн на менютата.

2. Носете си бележник. По време на работния ден може да нахвърляте идеи върху лист хартия. По този начин ще се чувствате, че развивате и работите по своята мечта. Записвайте всички добри мисли, които се въртят в главата ви и в края на седмицата ги преглеждайте. Не е изключено сами да намерите отговора, от който се нуждаете и решението на вашия проблем.

3. Всеки ден отделяйте време за своята страст. Казват, че ако обичате това, което правите, тогава и то ще ви обича. Ето защо прекарвайте време, правейки това, което ви доставя удоволствие. По този начин ще изградите доверие във вашите способности и това ще ви направи по-способни. Ако обичате да пишете, направете си блог, ако обичате да готвите – експериментирайте в кухнята.

4. Напуснете работата, която ви прави нещастни. Ако използвате сегашната си работа като сигурно убежище, но дълбоко в себе си знаете, че сте готови да напуснете, тогава го направете. Потърсете работа в сферата, в която искате да се развивате. Може да не стане лесно, но важното е да не спирате да опитвате. Рано или късно, късметът ще ви се усмихне.

5. Бъдете благодарни. Не забравяйте, че сегашната ви работа ви осигурява финансовата сигурност, от която се нуждаете, за да преследвате мечтаната си работа. Мислете за себе си като за късметлии, след като всеки ден има какво да сложите на масата си – милиони хора по света не разполагат с тази привилегия. Отделяйте по няколко минути на ден, за да записвате по три неща, за които сте благодарни. Тази техника ще ви помогне по-лесно да преглътнете неудовлетворението от настоящата си работа и да оцените това, което наистина е важно.

6. Не се вманиачавайте в работата, за която мечтаете. Разбира се, вие трябва да се борите за нея, но в крайна сметка работата не е целият ви живот. Прекарвайте свободното си време пълноценно – упражнявайте се, медитирайте, срещайте се с приятели, отдайте се на любимото си хоби. Не си позволявайте да се прибирате вкъщи недоволни и не мрънкайте всяка вечер, че трябва да ходите на работа на следващата сутрин.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари