IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с недоброжелателите в офиса

23 октомври 2014 08 15

Победете съперничеството

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Младите професионалисти, особено талантливите, са причина за обща завист на много работни места. Ето защо човек трябва да знае как да действа в подобна ситуация със своите колеги – най-добре още в началото на своята кариера. Само по този начин той може да оцелее в офиса и да се пребори със съперничеството.

Отношенията на работното място могат да бъдат много стресиращи за хора, които не са свикнали на подобно отношение или които нямат идея как да се справят с него. Всъщност завистливи хора се срещат не само в работата, а навсякъде около вас. Конкретно тези обаче може да „обезвредите“ по следния начин:

1. Обядвайте с много хора от офиса. Ако постъпвате на нова работа, опитайте се още първата една седмица да опознаете възможно най-много хора. А какъв по-добър начин от това да обядвате заедно с тях? Хората споделят повече, когато не са в съвсем работна атмосфера. По този начин ще имате възможност да наблюдавате колегите си и да научавате повече за тях. Шансът да спечелите една битка се увеличава, ако отлично познавате своите противници.

2. Сприятелете се със секретарката. Приемайте съвети от нея, но не смятайте, че всичко, което тя казва, е 100% истина. Секретарките обикновено са като посредници, така че знаят от всичко по малко. Все пак не бъдете и прекалено предпазливи – поддържайте отношения, които се изчерпват със съвети за грим и акцентите от новия моден сезон, например. Не прекалявайте със споделянето, тъй като рискувате да бъдете тема за сутрешните клюки и да се оставите на злобните колеги да ви победят.

3. Вършете си работата много добре. Дори да се справяте перфектно със задълженията си, отново може да станете жертва на недоброжелатели в офиса. Всъщност именно вашата всеотдайност, знания и талант са нещото, заради което има голяма вероятност колегите да не ви харесват и да си съперничат с вас. Те ще се опитват да намерят вашите „слаби места“, тъй като осъзнават, че по отношение на работата, сте страхотни. Вие продължавайте да работите с всички сили и оставете крайните оценки на шефовете си.

4. Обличайте се подходящо и добре. Вие представяте себе си като личност не само чрез работата си, но и с начина, по който изглеждате. Ето защо може да сразите конкуренцията и недоброжелателите, само ако изглеждате перфектно. Обличайте се подходящо за вашата работа и винаги се старайте да изглеждате добре. Умела стратегия, с която да победите съперничеството сред жените в офиса!

5. Определете кой/кои са вашите съперници. И в крайна сметка – как да разберете кой е истинският ви съперник на работното място? Освен ако той явно не ви напада, вие не можете лесно да го забележите. Рано или късно обаче някой ваш колега трябва да спомене нещо, което да ви подскаже с кого всъщност си имате работа. След като идентифицирате своя съперник, се опитайте да го опознаете по-добре. Все пак са казали – дръжте приятелите си близо, а враговете още по-близо. След като разберете повече за въпросния човек, вие по-лесно ще можете да си изградите стратегия, с която да се борите срещу него.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари