IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нещата, които вашият шеф не ви казва

22 октомври 2014 09 00

Но е добре да ги знаете

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Повечето от вас прекарват около 40 часа седмично, 48 седмици в годината на работното място, така че поддържането на добри отношения с шефа е от жизненоважно значение. Ако позволите средата в офиса да не е добра за вас, това ще означава постоянен стрес, изтощение, психическо натоварване и т. н.

По тази причина по-голямата част от хората се опитват да бъдат в добри отношения със своите преки ръководители, дори ако те са личности, с които иначе не биха се разбирали изобщо. Въпреки това и най-добрият и благ шеф невинаги работи за вашите интереси. В крайна сметка той е лоялен на първо място към компанията, а чак след това към своите служители.

Затова по-добре се запознайте с нещата, които вашият шеф не ви казва, но е хубаво да знаете:

1. Наблюдават ви. В много фирми се използва метода на наблюдението, за да се контролират служителите. Разбира се, не е задължително подобни неща да се случват и във вашата компания, но все пак имайте едно наум. Все пак може би следващия път, когато искате да изразите възмущението си към шефа или ръководството, е по-добре да не използвате компютъра, а личния си телефон, например.

2. „Доброволните“ доработвания. Едно от най-големите оплаквания на повечето работещи е свързано с извънредния труд, който шефът им изисква от тях. Няма подобно нещо като „доброволен“ извънреден труд. Той трябва да се заплаща, както е регламентирано от закона. Вие имате пълното право да потърсите правата си. Другият вариант е да търсите някакви устни уговорки със своя шеф, с които да си гарантирате облекчение на работата под някаква форма.

3. Парите трябва да се поискат. При повечето фирми тъжната истина показва следното: ако един достатъчно кадърен и талантлив служител не си поиска увеличение на заплатата, такова не му се дава изобщо. Разбира се, не е сигурно, че дори да поискате повече пари, това ще ви осигури увеличение на заплащането. Има някои шефове, които се съгласяват на подобно нещо, едва когато са уплашени, че ще загубят ценен кадър.

4. Ако работите качествено и много, значи можете още. Тъжното в голяма част от нашата действителност е, че качественият труд не се оценява по достойнство и че понякога да бъдеш много талантлив в работата си не е хубаво. За съжаление, в много случаи се получава така, че се товарят с повече работа именно хората, за които се знае, че са най-способни. Разбира се, в това нямаше да има нищо толкова лошо, ако реално те получаваха достатъчно пари за своя труд. Уви, това много-много рядко е така. Ето защо трябва да се стремите да намерите баланса, в който да покажете качествата си, но без да позволявате да се възползват от вас.

5. Приятелството в офиса не е като приятелството в личния живот. Без значение колко сте близки със своя пряк ръководител, не забравяйте, че той също има шеф над себе си. Не разкривайте детайли от живота си, които могат да компрометират способностите ви да работите добре.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

M ( преди 9 години )
Аз също съм в западна Европа от много години. Няма закон,който да задължава работодателя да плаща извънреден труд, но в края на краищата работата е,за да бъде свършена, и ако някой не може да се справи в рамките на работното време, а не иска да остава извънредно, работодателя има право да си намери някой,който може,или иска. И това се случва по много по-културен начин, отколкото в България, където:1) В началото дори може да не ти се представи договор за подписване, а ако твърде много си го поискаш, си изгонен2) В малките фирми не те осигуряват на реалната заплата, съответно и като те изгонят,ако изобщо нещо ти платят от изработеното до момента, от бюрото по труда ти плащат само на базата на минималното осигуряване.3) Съвсем нагло ти бива обяснено,че трябва да се гърбиш по 12ч на ден,например, докато гледаш как 5 човека в същия офис си пийват кафенце и пушат цигарки и нищо не вършат.Мисълта ми е, принципа може да е същия както в нормалните страни, но действителността в България е съпътствана от помия, гнусотия, допълнително смачкване на индивида по всеки възможен начин, и от работодателя, и от системата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
без ( преди 9 години )
До M: Не е само България. От 12 години съм в западна Европа. Все повече осъзнавам какво дърво изядохме като изоставихме Социализма. А не знам защо все си мислим,чена запад е по-иначе. Не е, само опаковката е по-различна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
M ( преди 9 години )
относно 2. - В България, смей да си отвориш устата и да заявиш,че искаш заплащане или няма да работиш извънредно и си аут. Това е доста нереалистично,при положение,че се знае как стоят нещата
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
M ( преди 9 години )
относно 2. - В България, смей да си отвориш устата и да заявиш,че искаш заплащане или няма да работиш извънредно и си аут. Това е доста нереалистично,при положение,че се знае как стоят нещата
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар