IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога наистина си заслужава да напуснете работа

24 октомври 2014 11 10

И кога просто се отказвате прекалено лесно

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Работата трябва да носи не само финансова стабилност на хората, но и удоволствие. Все пак човек прекарва толкова много време от живота си на работното място, че би било жалко да го пропилява на място и позиция, която не му е по вкуса. В момента, в който усетите, че вашата работа не ви удовлетворява, може би е време да се замислите за нейната смяна.

Трудното в подобна ситуация е да направите разлика между това дали наистина си заслужава да напуснете дадена работа или просто прекалено лесно се отказвате от нея и трудностите, пред които сте изправени. Следващите пояснения със сигурност ще ви помогнат да си изясните положението си и евентуално да се предпазите от грешка:

1. Имате стратегия за напускане или имате емоционална реакция

Напускането на работата е нещо, което изисква мисъл и внимателно планиране. Обикновено човек има някаква представа за това какво ще прави след това или къде ще отиде, когато си тръгне от сегашното работно място. Така че напускането на работата, което си заслужава, е когато вие сте мислили дълго над него и то е плод на вашите планове за бъдещето. Много пъти хората напускат, когато вече имат друга сигурна работа и в много случаи това е най-мъдрото решение.

От друга страна, напускането на работа заради емоции, е може би проява на слабост. В такива моменти човек се чувства така, сякаш вече не може да продължава по този начин. Много пъти разочарованието на работното място се превръща в непреодолима пречка, заради която човек не може да продължи напред. Най-добре преди да вземете каквото и да е решение, вземете си отпуск, избройте плюсовете и минусите и си направете план.

2. Трудно е или е лесно

Напускането на работа с ясна мисъл е трудно. Все пак човек се привързва към колегите, понякога шефа, мястото, клиентите и т. н., което малко или много го затруднява в такъв момент. Особено ако е прекарал доста време на това работно място. Скъсването с определена част от живота никога не е лесно решение за който и да е.

От друга страна, ако изобщо не се затруднявате да си тръгнете от сегашната си работа, вероятно не сте помислили достатъчно над идеята. Може би борбата не е с работното ви място, а със самите вас. По-лесно е да напуснете, отколкото да признаете, че не давате 100% от себе си.

3. Вие знаете какво искате или се чувствате несигурни

Когато човек напуска, той много добре знае защо го прави. Знае къде отива или най-малкото къде със сигурност не би отишъл или не би се върнал. Разбира се, невинаги хората знаят точно какво им предстои, но поне със сигурност трябва да имат някаква идея в главата си.

Лесното отказване от работата от друга страна е белязано от несигурност. Човек не знае какво го чака и в много случаи просто не му пука. Обикновено в тази ситуация хората си мислят, че каквото и да е, ще е по-добре от сегашното положение и гледат да мислят положително.

4. Знаете, че идеалната работа не съществува или все още сте наивни оптимисти

Перфектната работа не съществува. Дори да работите нещото, за което винаги сте мечтали, рано или късно ще откриете и неговите несъвършенства. Което, разбира се, не трябва да омаловажава факта, че на вас ви харесва и се чувствате добре.

За повечето хора е напълно достатъчно да намерят нещо, което им харесва да вършат и работна атмосфера, която не ги подлага на ненужен стрес. Бъдете оптимисти, но не забравяйте да бъдете и реалисти. Важното е да установите какво искате да работите най-много и именно това да ви води по пътя нагоре. Само по този начин ще си спестите най-големите разочарования.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари