IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да превъзхождате колегите, без да ви мислят за надменни

24 ноември 2014 08 10

Покажете вашите качества, но не дразнете останалите с тях

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Работата в екип с много хора може да бъде труден процес – вие трябва да бъдете част от отбора и същевременно да покажете личностните си качества. Трудно е да намерите баланса и често показването на силните ви страни се възприема като арогантност от останалите колеги. Така че въпросът е как да превъзхождате своите колеги, без обаче те да ви мислят за надменни и да не ви харесват?

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат:

1. Правете това, което казвате.

По този начин вие показвате, че държите на думата си и сте ценен кадър. Вие ще бъдете полезни не само на вашите колеги, но ще направите и добро впечатление на своя шеф. Важните задачи се поверяват именно на хората, които са сериозни и които могат да се справят с тях. Вие сте ценни, без обаче да създавате лошо впечатление у колегите си.

2. Разрешавайте проблемите.

Шефовете са тези, които трябва да взимат важните решения и тези, до които се допитват подчинените, когато има възникнал някакъв проблем. Служителят, който може да разрешава проблемите сам, определено ще бъде забелязан от своя шеф. Тези хора просто се открояват от останалите, които обаче не могат да роптаят, тъй като не разполагат с техните качества. Понякога действията показват много по-добре от думите кой човек има лидерски заложби и кой не.

3. Споделяйте победата.

Дори вие да имате по-голям дял в постигането на успеха, споделете го наравно с другите. Все пак сте работили в екип, независимо, че вие имате по-голяма заслуга за положителния край на всичко. Вашият шеф не е глупак и забелязва кой всъщност върши повечето работа. Благородството да споделите победата ще ви донесе признание не само сред колегите, но и от вашия шеф.

4. Бъдете доверен източник на информация.

Винаги може да изпъквате сред останалите, но без да ви мислят за надменни, ако винаги сте достоверен източник на информация. Споделянето на полезни новини за индустрията и бизнеса като цяло ще ви изкачи малко над останалите в екипа, а същевременно ще бъдете полезни и за своите колеги.

5. Не се хвалете демонстративно.

Ако сте направили нещо полезно за фирмата, вероятно ще получите похвали от вашия шеф. Те дори могат да бъдат отправени публично към вас или с други думи – изказани пред всички ваши колеги. В този случай няма какво друго да направите, освен да се насладите на момента. Във всички други ситуации обаче, обсъждайте успехите си насаме със своя шеф. Няма нужда да предизвиквате раздразнението на своите колеги. За вас е важно да говорите периодично с шефа си, за да приемате обратна връзка за работата си.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари