IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да подобрите своята кариера

5 януари 2015 07 40

Съвети, които ще ви помогнат да го направите

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Краят на една година и настъпването на нова е време, в което всеки човек трябва да направи своите равносметки. Освен в личен план, вие трябва да си изясните и какво се случва във вашия професионален свят. Работите ли това, което ви прави щастливи? Давате ли всичко от себе си? Има ли как да подобрите своята кариера?

На третия въпрос отговорът почти сигурно е „да“. Дори да смятате, че правите всичко по силите си за своя работен успех, може би все пак грешите някъде по пътя. Следващите няколко съвета ще ви помогнат да започнете да работите за подобряване на кариерата си – още от днес.

1. Редовно постигайте малки победи.

Една година в професионален план е страшно много време, затова може би е по-добре да се фокусирате освен върху своите основни цели, и върху онези малки победи всяка седмица. Тъй като не сте сигурни дали ще бъдете в тази фирма в следващите 12 месеца, по-разумно е да показвате потенциала си чрез малки, ежедневни успехи. Помислете какво не ви достига, за да постигнете всичко на работното си място и работете в тази посока.

2. Предизвикайте себе си.

Някои от най-успелите хора твърдят, че успехът е близо до всеки човек, но се намира извън неговата зона на комфорт. Така че вие трябва да се научите да поемате рискове и да правите неща, за които не сте много сигурни, че ще се справите блестящо. В крайна сметка, ако не опитате нещо ново, как ще разберете, че имате талант за него?

3. Получавайте обратна връзка.

Докато самооценката е нещо много важно, обратната връзка също не трябва да бъде пренебрегвана. Важното е да има такава през цялото време. Винаги питайте хората, с които работите дали информацията или услугата, която им предоставяте е наистина полезна и изчерпателна за тях, както и какви са техните препоръки. Може да научите много важни неща, задавайки подобни въпроси.

4. Интересувайте се от вашата индустрия.

Отделяйте време и всяка седмица четете нещо полезно, свързано с работата ви. Проучвайте своята фирма, както и цялата индустрия, сякаш се подготвяте преди изпит. Не се притеснявайте също така да задавате въпроси на своите колеги, а защо не и на шефовете си.

5. Намерете си ментор.

Наставник, който има по-голям опит и знания от вашите е страхотен начин да придобиете повече способности, които да вложите в своята кариера и професионално развитие. Винаги може да се съветвате с вашия ментор, да научавате полезни неща от него – той е един неизчерпаем ресурс на важна информация.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари