IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как вашата работа ви кара да пълнеете

29 януари 2015 07 29

6 потенциални причини, които могат да ви накарат да качите теглото си на настоящата си работа

Снимка; outnow.ch

Снимка; outnow.ch

Ако в последно време сте качили повечко килограми, може би проблемът не е в това, че се храните по-обилно. Вероятно причината се крие във вашата работа или в желанието ви да направите кариера на всяка цена.

Според едно проучване на Career Builder от 2013-та, 41% от служителите в големи и средно големи компании напълняват постепенно, заради дългите часове, прекарани зад бюрото и заради самия стрес на работното място

Истината е, че вашата служба може да увеличи размера на талията ви, поради няколко причини. Разбира се, всичките те са свързани с начина ви на хранене и с честотата на физическата ви активност, но именно те имат тясна връзка с естеството на работата ви.

Ето и някои потенциални фактора, които могат да станат причина да напълнеете на настоящата си работа:

1. По цял ден седите на бюрото.

Най-очевидната причина, свързана с наддаването на тегло, е липсата на физическа активност. За съжаление много служители се оплакват от такава, тъй като работят на бюро и то по осем часа на ден. Част от тези хора, които ходят на работа пеша или с колело, може би успяват да изгорят достатъчно калории, но тези които се движат с кола и които не спортуват редовно са в рисковата група от напълняване.

2. Прекарвате дълго време в колата, пътувайки от и до работата си.

В допълнение към времето, прекарано зад бюро, средно човек, живеещ в голям град, прекарва около 25 минути в автомобила си на път за работа, а после още толкова, за да се прибере у дома. Тези хора, които се движат с кола до работното си място, прекарват още час или два в седнало положение, а това определено не се отразява добре на линията им.

3. Редовно обядвате на бюрото си, защото сте под стрес.

Много хора, които гонят крайни срокове или работят под стрес, предпочитат да обядват на бюрото си и превръщат това в свой нездравословен навик. Според много проучвания, самият стрес води до напълняване, а в съчетание с хранене на бюрото – нещата стават опасни. Това означава, че служителят изобщо не става за разходки по обяд, не само, за да се раздвижи, но и за да изгори някакви калории. Това със сигурност се отразява зле на теглото му.

4. Работите до късно вечер.

Служителите, на които им се налага да работят до късно вечер (за да спазят някакви крайни срокове или график) нарушават съня си, а това води до напълняване. В изследване от 2013 г., направено от Университета на Пенсилвания, се казва, че хората които не се наспиват редовно, постепенно напълняват.

5. Взимате си обяд от заведения за бързо хранене.

Много от хората, които работят в квартали, в които е пълно със заведения за бързо хранене, са склонни да обядват сандвичи, кроасани, баници, пици и т. н. – все калорични храни, от които се пълнее. Ако не разполагате с възможност за здравословен обяд в близост до службата ви, по-добре си гответе и си носете храна от вкъщи. Не забравяйте обаче да се разхождате навън по време на обедната си почивка!

6. Непрекъснато си похапвате някакви сладки неща по време на работа.

Във всеки офис е пълно с хора и все се случва някой да черпи с бонбони, я за рожден ден, я за имен ден или по друг хубав повод. Освен това много хора си купуват някакви сладки неща за следобедна закуска – вафли, шоколад, кекс, понички и т. н. Всичките тези изкушения водят до качване на теглото им постепенно. По-добре хапвайте за следобедна закуска някакъв плод или нискомаслено кисело мляко.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари