IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво научихте от университета за успеха в реалния свят

10 февруари 2015 10 45

Истините, които осъзнахте след периода на академично обучение

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Годините в университета са тези, в които човек трябва да трупа не само теоретични знания по различни предмети, но и знания за живота, работата и кариерата като цяло.

И макар тези четири (или повече) години да не са били винаги прекрасни, това определено е периодът, в който човек съзрява най-много като личност.

Дори без да усещате, именно по време на университета вие се променяте, осъзнавате много истини и се учите на още нови неща.

Разбира се, в това няма нищо лошо – все пак именно натрупаните знания са смисълът човек да завърши академично образование.

Ето и какво научава всеки от нас за успеха в реалния живот след края на университета:

1. Единствената константа е промяната

Както казахме по-горе, годините, прекарани в университета, са времето, в което се променяте най-много до този момент от живота си. Това за пореден път доказва истината, че единственото сигурно нещо е промяната. В годините на университета вие променяте не само начина, по който изглеждате, но и своето разбиране за света, както и целите си по отношение на кариерата.

2. Дори когато се стараете много, правете го повече от останалите

Университетът винаги е бил много конкурентно място. Независимо дали се конкурирахте със самите себе си, с някои от колегите или с другите кандидати за желания стаж, например. Именно тази конкуренция ви е накарала да осъзнаете, че колкото и да се стараете, винаги трябва да е повече от другите, ако желаете наистина да успеете. Все пак в реалния свят конкуренцията е още по-ожесточена, така че старайте се винаги да давате най-доброто от себе си!

3. Никой няма да държи ръката ви

Годините в университета са тези години, в които човек става самостоятелен и се учи да живее без подкрепата на своите родители. В това няма нищо лошо, тъй като в реалния свят вие трябва да бъдете максимално подготвени. Както в университета нямаше кой да ви държи ръката, така е и в работата. Все пак дори да си намерите близки сред колегите на работното място, те никога няма да бъдат ваша 100-процентова опора. Това се дължи на факта, че вие сте техни негласни конкуренти, точно както в университета.

4. Една лоша оценка няма да реши бъдещето ви, точно както и една добра не би го направила

Добрите и лошите периоди в университета ви учат на това, че същото ще се повтаря и в реалния живот, включително и по отношение на работата. Не се отчайвайте, ако някой друг е направил по-добре дадена задача, защото следващия път шансът може да е на ваша страна.

5. Не можете да угодите на всички

Не се опитвайте да накарате всички ваши колеги на работното място да ви харесват, защото това просто няма как да стане. Не е добре за вас да се опитвате да пренебрегвате собствените си нужди, само за да угодите на някой друг. А и не е нужно. Точно както в университета. Винаги се формират групички от хора, между които има симпатии. Не може да бъдете приятели с всички.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари