IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове за избора на работа

13 февруари 2015 07 42

На кои твърдения не бива повече да вярвате

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

След завършването на университета по-голямата част от хората започват работа. Градят кариера и постигат професионални успехи. Поне това е мечтата на голяма част от работещите.

Да изберете правилната сфера, в която да се развивате обаче, никак не е лесна задача. Всъщност след време много хора осъзнават, че не са направили най-добрия избор по отношение на работата и чувстват професионалната си реализация незадоволителна.

Един от основните проблеми при избора на работа е, че съществуват много митове, на които хората все още вярват. Така че, за да не правите грешки и да насочите усилията си в правилната посока, вижте кои са най-разпространените неверни твърдения по отношение на работата:

1. Изборът на работа е нещо просто

Това изобщо не е вярно. Този процес изисква много време и дори включва няколко етапа. Кариерното планиране, ако може така да се нарече, е период, в който трябва да научите повече за себе си, за своите нужди и за професиите, на които сте се спрели.

2. Съществува само една перфектна работа за вас

Това не е съвсем вярно, тъй като с времето интересите на хората се променят. Възгледите и знанията също. Ето защо не мислете, че има само едно-единствено нещо, на което трябва да се отдадете до края на своя живот. Ако вашите интереси се променят, не се притеснявайте да смените работната сфера, макар че имате диплома за нещо различно.

3. Трябва да изберете работа, с която да изкарвате много пари

Да, финансовата стабилност е нещо чудесно, към което трябва да се стремите. Не на всяка цена обаче, тъй като парите не са сигурна гаранция за щастие. Вашето лично удовлетворение е пряк резултат от това кои сте и какво правите, а не толкова от това какви са финансовите ви възможности.

4. Не можете да се издържате от хобито си

Вярно е, че хората, които успяват да работят нещо, свързано с хобито си, са малко, но все пак важното е, че ги има. Така че не се отказвайте с лека ръка от това, което обичате. Помислете дали то би могло да бъде перспективно и дали ще може да ви донесе финансовата стабилност, от която се нуждаете. Ако успеете да постигнете тази комбинация, значи определено сте щастливци.

5. Ако смените професията, вашите умения стават излишни

Вашите умения никога няма да бъдат безполезни, те са знания, които стоят във вашия „архив“. Освен това те биха ви били от полза отново в даден момент от вашия професионален живот, така че не ги смятайте за пропилени, ако се насочите към друга кариерна област. Никога повечето знания не са във ваш минус.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари