IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Знаците, че скоро ще ви уволнят

27 февруари 2015 08 45

Разпознавате ли някои от тях?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Никой човек не е застрахован. Всеки може да бъде уволнен в даден момент от кариерата си, а подобна случка е шокираща и болезнена за повечето хора. Те започват да се притесняват и да си задават въпроса: „Какво ще правя сега?“, както и да страдат, особено ако са инвестирали емоционалност в работата си.

В някои ситуации човек усеща, че „краят“ му наближава, докато в други уволнението идва някак изненадващо. Всъщност не толкова изненадващо, ако човек умее да разгадава скритите знаци.

Ето и кои са предупредителните сигнали, за които трябва да следите. В случай, че забележите голяма част от тях, най-добре започнете да си търсите нова работа.

1. Вашата работа започва да намалява

Ако някой от вашите колеги започне да прави нещо, което по принцип вършите вие или шефът ви дава задача на друг, която преди това винаги е била за вас, значи определено нещо не е както трябва. Има голяма опасност да ви уволнят, дори това да се случи след месец-два. Може би шефът ви иска да подготви добре колегите ви, за да не търпи загуби, когато си тръгнете. Ако пък работите на смени, намаляването на часовете също е знак, на който трябва да обърнете внимание.

2. Хората започват да ви отбягват

Не всеки човек е добър „лъжец“, когато става въпрос за публична тайна. Ако вашите колеги знаят за предстоящото ви уволнение, може би на някой от тях ще му бъде трудно да се държи нормално около вас. Поради тази причина е възможно да започнат да ви отбягват, да избягват контакт с очите, както и да не ви канят повече на обичайните обеди. Ако останалите започнат да се държат странно с вас, това е сигурен знак, че нещо не е наред.

3. Не ви канят на срещи/заседания/планьорки

Ако във фирмата предстои важна среща, но вие не сте поканени (за разлика от почти всички други), това определено не говори добре за вашия статус във фирмата. Твърде възможно е да не сте сред участниците по простата причина, че много скоро няма да бъдете част от компанията изобщо.

4. Когато попитате шефа си за отпуск, той започва да се държи странно

Ако още сега желаете да планирате лятната си почивка, но шефът ви възнамерява да ви уволни, той няма да ви го каже в прав текст. Вместо това той ще изчака правилния за него момент, когато всичко е изрядно и подсигурено. Ето защо шефът ви ще търси начин да ви „замаже очите“ със странни реплики, вместо да ви каже: „По това време на годината едва ли вече ще бъдеш в тази фирма“.

5. Вашата фирма току-що бе купена и има нови собственици

В каквато и сфера да работите, това никога не е добър знак. Винаги има сътресения, когато се появят нови собственици, така че не изключвайте вероятността да бъдете уволнени (заменени), както и много други ваши колеги.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

www ( преди 9 години )
Хич да не ви дреме. Не се знае кои са следващите...... :)))))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
МАР ( преди 9 години )
... или ви пращат в командировка, за да "прегледате" как работи някакво поделение на структурата... Знаете, че там нещата не са наред от хорските приказки. Мислите си, ако не напиша нещата както са в доклада, ще кажат, защо въобще го пращам... А ако не ги напишете, къде е гледал, та не е видял това и това, и това... Търсят да се стигне до ситуацията "слуша ли те шапката"... За тези, които не са запознати с "изтъкнатия" феномен с шапката: едно време в казармата "старото" ти хвърля шапката колкото може по-надалеч и те пита, слуша ли те. Ако кажеш "да", ти нарежда да я повикаш... Ако кажеш "не", как така си я оставил толкова недресирана! И в двата случая си капо!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Крату ( преди 9 години )
Пропуснали сте още един признак. Пращат всички около вас на обучения, а на вас ви обясняват:а) вие се справяте отлично. Не се нуждаете от обучениеб) бюджетът е ограниченв) обясняват ви, че това обучение, което сте искали не е за вас. За вас ще намерят нещо по-подходящо .... някой ден
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар