IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да впечатлите шефа си

26 февруари 2015 15 01

Превърнете се в харесван служител

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Как да впечатля началника?“ – това е въпрос, който много работещи хора си задават. Разбира се, те могат да ходят по-рано на работа, да си тръгват по-късно или пък доброволно да участват в допълнителни проекти. Подобни действия обаче не са гаранция, че човек ще успее да събуди шефската любов.

Ако наистина искате да впечатлите шефа, трябва да знаете точно как да се държите и какво да правите. Представете си го като форма на изкуство, с помощта на което ще получите това, което искате на работното си място.

Ето и няколко полезни съвета, с които може да впечатлите шефа си:

1. Действайте като неговото умалено копие

Имитирането на стила на работа на вашия шеф е един от най-ефективните и най-лесните начини да му се харесате. По този начин ще покажете, че едва ли не четете мислите на шефа си и двамата сте на една и съща вълна. Ако дадете на началника си точно това, което иска, по начина, по който смята за правилен, ще го накарате да смята, че вие сте идеалният служител.

2. Превърнете се в неговия вътрешен източник

Всички шефове се чудят какви са настроенията на служителите им. Проблемът е, че колкото по-нагоре по веригата се намират, толкова по-малко обратна връзка получават. Ето защо много шефове не осъзнават кога работещите под тяхно ръководство са разочаровани, ядосани или объркани. Имайте предвид обаче, че не бива да се превръщате в клюкари, а по-скоро да работите за доброто на колектива.

3. Правете така, че вашият шеф да изглежда добре в очите на неговия шеф

Предложете помощта си, за да може вашият шеф да блесне. Скоро или дори след време вашите усилия 100% ще се отплатят. Всъщност това е един интелигентен подход, с който може да впечатлите шефа си и с което можете да подпомогнете и собствената си кариера. Дори шефът ви да се възползва от някоя ваша идея, вие трябва да се примирите и да оставите той да получи поздравленията.

4. Научете се да бъдете ласкатели, но не подмазвачи

Между двете понятия има тънка граница, която трябва да овладеете. Само по този начин ще спечелите одобрението на шефа си, но без да го отвращавате с прекалено подмазване. Ласкателството трябва да бъде много деликатно, така че да изглежда истинско и да не дразни. Показвайте на шефа си, че искате да се учите от него, че се възхищавате на работата му и че зачитате становището му.

5. Научете се да казвате „не“

Ако започнете да спазвате всичко, описано по-горе, има голяма вероятност шефът ви да реши, че може да разчита за всичко на вас. Това, разбира се, означава повече работа. Вие обаче не искате да бъдете претоварени, а и не е честно да злоупотребяват с вас. Ето защо трябва да се научите да казвате „не“. Бъдете внимателни с шефа си и вместо твърдо да му отказвате, по-добре го питайте нещо от сорта на: „Кои задачи са с най-голям приоритет?“. Разбира се, ако работата е прекалено много, винаги може да кажете, че ви е невъзможно да се справите с нея.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари