IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златните правила на добрия лидер

26 март 2015 09 27

Следвайте ги, ако искате да постигнете успех

Кадър от филма "The Wolf of Wall Street"; Снимка: outnow.ch

Кадър от филма "The Wolf of Wall Street"; Снимка: outnow.ch

До голяма степен светът се крепи върху правилата. И докато някои от тях могат да бъдат възприети като ограничения, други не са нищо друго, освен полезни съвети, с чиято помощ човек може да преуспее в дадена сфера от своя живот.

Що се отнася до работата и лидерските качества, следващите златни правила ще ви помогнат да се превърнете в добрия ръководител, какъвто мечтаете да бъдете:

1. Винаги бъдете оптимисти

Вие сте силната фигура, която направлява служителите и която трябва да се грижи за подчинените си. Ето защо не трябва да позволявате вашите притеснения и тревоги да тормозят всички останали.

2. Поставяйте си ясна посока

В случай, че искате да се превърнете в наистина добър лидер, трябва да имате ясен план и ясна посока, в която да се развивате заедно с подчинените ви. Служителите трябва да са наясно накъде отиват, за да дадат най-доброто по пътя си.

3. Създайте работещ план

След като вече имате ясна посока пред себе си, време е да създадете и смислен, работещ план, с чиято помощ да осъществите целите, които сте си набелязали. Така всичко ще бъде по-лесно и за вашите служители.

4. Осигурявайте достатъчно ресурси

И докато казват, че с вяра могат да се преместят дори планини, тя трябва да бъде придружена от булдозери, самосвали и квалифицирани служители, които знаят как да ги използват. Накратко – ако искате добри резултати от добрите си служители, те трябва да разполагат със също толкова добри ресурси.

5. Слушайте повече, отколкото говорете

Лидерството не се състои само от изнасяне на лекции и раздаване на заповеди. То се състои също така от умението на човек да разбира останалите.

6. Никога не критикувайте публично

Въпреки че сред вашите служители може да има хора, които не са точно това, което искате, вие не трябва да ги порицавате публично. Критиките отправяйте, само когато сте на четири очи.

7. Никога не карайте служител да прави нещо, което вие самите не бихте направили

Добрите лидери трябва да са способни и да имат желание да направят всяко нещо, което изискват от своите подчинени.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари