IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30-минутен сън връща бодростта след безсънна работна нощ

15 април 2015 05 06

Планирайте две дремки след тежка вечер

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Липсата на достатъчно сън веднага се отразява на вашата работоспособност и здраве. Понякога денят не ни стига и се налага да вършим куп неща и в малките часове на нощта. Когато обаче тялото и умът почиват по-малко от 8 часа, в организма настъпват драстични промени.

Изследване показва, че мъжете, които спят по 2 часа в денонощието имат ниски нива на интерлевкин-6 (протеин с антивирусни свойства). Ниското му количество забавя имунната реакция на организма и прави човека по-податлив на вируси.

В същото време зажаднявалите за почивка господа отчитат и много високи нива на хормона на стреса норадреналин. Той повишава метаболизма, издръжливостта и концентрацията в много кратък период, както и сърдечния ритъм и кръвното налягане.

За щастие тези аномалии могат да бъдат лесно поправени. Лекарите са установили, че 2 кратки дремки в рамките на 30 минути, могат да върнат хормоните в организма на недоспалите мъже в норма.

Ако ви се налага да работите много дори и нощем, направете така, че да имате тихо местенце, където да се отдадете на кратък сън. След като се събудите и се захванете за работа, планирайте и втората 30-минутна дрямка.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари