IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нещата, които трябва да взимате от всяка своя работа

3 април 2015 08 20

Например, ценните контакти са едно от тези неща

Снимка; outnow

Снимка; outnow

За да развие кариерата си, човек не трябва да мисли единствено затова дали ще си получи заплатата на първо/пето число.

Ако искате да разширите възможностите си за вашето бъдеще, вие трябва да „попивате“ всичко, което може да ви е от полза за напред и то от всяка своя работа.

Ако наистина мечтаете за кариера, винаги търсете поле за развитие в компанията, за която работите. Ако не виждате такова – не се колебайте да смените попрището.

А ето и шест неща, които винаги трябва да „отнасяте“ със себе си, след като напуснете дадено работно място, за да започнете на ново:

1. Ценни контакти

Без значение каква длъжност сте изпълнявали, все някакви отношения и контакти трябва да сте създали на въпросното работно място. Помислете кои от тях могат да бъдат ценни за вас и продължете да ги поддържате (минимум чрез онлайн контакт). Представете си че ваш бивш колега или шеф се замогне след време и се сети за вас, канейки ви да се присъедините към успешния му бизнес. Просто се опитвайте да впечатлявате всички хора, с които работите със своя професионализъм и добронамерено поведение. Също така ви препоръчваме да си направите профил в LinkedIn.

2. Междуличностни умения

Времето, прекарано в каквато и да е работна/бизнес среда, трябва да развива вашите умения за общуване. Дори да работите лице в лице с малко хора/колеги/клиенти, все водите някаква кореспонденция по телефона или онлайн. Независимо дали си харесвате работата или не, научете се да имате положително отношение към хората в службата, така че да спечелите доверието им.

3. Опит

На всяка своя работа вие трябва да се стараете да натрупвате полезен опит. Само така можете да си гарантирате напредък в кариерата. Ако дълги години работите едно и също нещо без да придобивате нови умения, значи сте в сериозен застой и ви е нужна промяна.

4. Знания

От друга страна колкото по-дълго работите в дадена сфера, толкова повече знания трупате относно нея (по подразбиране). Ето защо дори да работите дълги години в една и съща фирма, то поне периодично приемайте нови предизвикателства, сменяйте отдела, стремете се към повишение и т. н. Въпроса е да трупате повече знания в професията, така че наистина един ден да имате статут на експерт.

5. Увереност

Някои хора се раждат уверени и те са късметлии. Другите трупат тази увереност с годините на работа, като тя е от жизненоважно значение за тяхното професионално развитие. Ако човек няма самочувствие (да води преговори, да говори пред публика, да управлява и т. н.) той няма да стигне далеч в своята област!

6. Спестявания

Добре е да се стараете да спестявате пари от всяка своя работа, защото не се знае ако и когато тръгнете да напускате, колко време ще стоите безработни. Дори да не се радвате на голяма заплата, опитвайте се да заделяте по някой лев всеки месец, за да сте поне малко по-спокойни за бъдещето си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари