IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да получите повишение, без да питате за него

7 април 2015 06 51

Няколко съвета, които ще ви помогнат

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Това е късметлийският момент, за който всички служители мечтаят, предполагаме и вие самите! Денят, в който вашият шеф ви предлага повишение, без дори да сте попитали за него.

Разбира се, тази прекалено хубава и дори малко нереална ситуация, не се случва особено често. Всъщност повишението по инициатива на шефа е изключително рядко срещано щастие.

За да ви се случи подобно нещо, трябва да притежавате нещо по-специално, което да ви отличи и което да заслужи вашето повишение.

Ето и няколко съвета, които биха ви помогнали да получите така желаното повишение, без дори да ви се налага да го искате предварително:

1. Превърнете се в експерт (в дадено нещо)

Естествено, това нещо трябва да е свързано с вашата позиция. Изберете го внимателно, защото да се превърнете в най-добрите сред всички останали, е истинско предизвикателство. Когато го постигнете обаче, вие ще се превърнете в изключително ценен кадър, който може да върши работата на останалите си колеги, но те неговата – не.

2. Намерете си ментор

Това трябва да бъде човек, който е много добре запознат с вашата професионална сфера на развитие. Най-подходящо би било това да бъде някой с богат опит именно с работа като вашата. Менторът ще се превърне във ваш наставник, който ще ви съветва и насочва кой е правилният път, по който да тръгнете, как трябва да реагирате в дадени ситуации и т. н. Винаги ще имате по-голямо предимство, когато работите в дадена фирма от една година, но пък имате опит, сякаш сте с 10-годишен стаж в тази област.

3. Пазете реномето на шефа си

Дори когато шефът ви е допуснал малка грешка, не използвайте момента, за да го уязвите, а по-скоро се постарайте да „потушите“ проблема, без той да достига до много хора. Какъв по-добър начин да се харесате на шефа си, ако го защитавате, представяте го винаги в добра светлина и му показвате, че той може да разчита за всичко на вас?

4. Станете незаменими

Ако се превърнете в експерт в дадено нещо и след това доизградите себе си като завършена професионална личност, ще се превърнете в наистина незаменим кадър. В подобна ситуация трябва да знаете, че може да получите почти всичко, за което мечтаете по отношение на работата си, ако вие сте наистина полезни на компанията.

Умният шеф би искал да задържи един от най-ценните си служители и на драго сърце би ви предложил повишение, ако знае, че това ще доведе и до повишаване на фирмения успех.

5. Вършете работата си повече от добре

Това невинаги означава да работите извън работното си време. Просто вършете задачите си перфектно и също така не се страхувайте да показвате своята креативност. Ще бъде прекрасно, ако давате идеи, с които да може да подпомогнете бизнеса и да увеличите продажбите.

Разбира се, предлагането на идеи трябва да бъде деликатно, за да не се окаже в един момент, че вашият шеф започва да ви вижда по-скоро като евентуален конкурент, а не като човек, заслужаващ достойна длъжност за уменията и знанията си.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари