IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се подготвите за почивката през лятото

22 май 2015 09 01

Така че да не сте затрупани с работа, когато се върнете

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Ако искате да бъдете щастливи и доволни след завръщането си от отпуска, трябва да се подготвите преди да заминете за почивката си.

Иначе рискувате когато се появите в офиса да ви затрупа толкова много работа, че ежедневието ви да се превърне в изтощителен кошмар.

Затова се опитайте да отхвърлите купчините с ангажименти навреме. Ако действате предвидливо, можете да направите вашето завръщане в службата приятно и да не се налага да забравите за плажа и морето на секундата, в която седнете на бюрото си.

Ето и няколко предложения как да се подготвите за пътуването си:

1. Имайте разумни очаквания.

Това че няма да ви има една седмица в офиса не е краят на света. Няма смисъл това да ви вменява излишен стрес и тревожност – колегите ви ще се справят и без вас. Колкото по-спокойни се чувствате на почивката си, толкова по-добре ще си починете. В противен случай ще съсипете ваканцията си в мисли за работа. Затова още преди да стегнете куфарите, разберете се с колегите/подчинените си да ви търсят само в изключителни случаи. Обещайте им да си преглеждате електронната поща редовно по време на пътуването, но да им се обаждате само при спешна нужда.

2. Оставете всичките си дела в ред.

По-добре в седмицата преди отпуска се опитайте да отхвърлите всичките си належащи ангажименти, за да не възникне хаос, докато ви няма. Просто се опитайте в тези седем дни преди отпуска си да се фокусирате върху всички незавършени задачи. Направете си списък и проверявайте всеки ден какво ви остава да бъде отметнато от него. По-добре няколко дни да оставате малко след края на работния ден, за да си свършите работата, но после една седмица или 10 дни да не се сещате за работа изобщо.

3. Не оставяйте нищо за последната минута.

Вече казахме, че трябва да си направите списък със задачите, които трябва да свършите преди да напуснете града. Ако виждате, че една седмица няма да ви стигне за да изпълните списъка, дайте си повече време, за да приключите всички текущи проекти в службата. Иначе рискувате нещо да остане за последната минута и това да ви изнерви допълнително. Да не говорим, че подобен сценарий може да ви накара да се забавите със заминаването или да ви се наложи да се върнете предварително.

4. Не слагайте никакви крайни срокове около отпуска си.

Не си слагайте крайни срокове по проекти в седмицата точно преди почивката си, както и в седмицата след нея. Освен това не обещавайте някакви неща на клиентите си в същия период от време. По-добре се опитайте да планирате всички важни неща по-напред във времето (след отпускарския сезон) или пък се опитайте да се справите с всичките отговорности поне две-три седмици преди планираната си ваканция.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари