IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как може да съсипете реномето си още в първия работен ден

25 май 2015 11 27

Създаването на лошо впечатление е нещо, което не бива да си позволявате

Кадър от филма "The Devil Wears Prada"; Снимка: outnow.ch

Кадър от филма "The Devil Wears Prada"; Снимка: outnow.ch

Дори да не ви се вярва, много лесно може да направите погрешно впечатление по време на първия си работен ден на ново работно място. По природа хората са осъдителни и имат навика да съдят бързо. Статистиката го доказва:

– На един работодател му отнема 6 секунди, за да прецени дали кандидатът е подходящ, преглеждайки неговата автобиография.

– В рамките на 10 секунди интервюиращият човек е наясно дали да наеме кандидата на работа.

Но дори да сте преминали тези много важни 16 секунди и да сте наети на работа, не бързайте да се радвате! Следващият етап е първият работен ден. Вие трябва да се постараете да не създавате неприятно впечатление, защото лошият старт със сигурност няма да бъде във ваша полза.

Ето и кои са нещата, с които може да съсипете реномето си още през първия ден, без дори да подозирате:

1. Появявате се уморени

Факт е, че умората убива ефективността и производителността на човек. Ето защо не бива да си позволявате лукса да бъдете уморени през първия си работен ден. Постарайте се преди това да си отделите достатъчно време за сън и почивка.

2. Облекли сте се неподходящо

Хората съдят за дадена книга по нейната корица, за вината по техните етикети, така че бъдете сигурни, че вас ще ви преценят по дрехите. Преди първия си работен ден трябва да сте наясно какъв е дрескодът в тази фирма и да се съобразите с него.

3. Споделяте прекалено много информация

Хубаво е да бъдете социални, но новите ви колеги все още не са готови да слушат прекалено много неща за вас. Запазете излишната информация за себе си, както и подробностите защо сте напуснали предишната си работа или каква е любимата храна на домашния ви любимец.

4. Оплаквате се

Особено когато става въпрос за компанията, в която току-що сте започнали работа! Без значение какво не ви харесва – не си позволявайте да мрънкате на колегите ви. Ако нещо ви притеснява – задайте въпрос, но в никакъв случай не правете негативни коментари по темата.

5. Флиртувате

Вие сте там, за да работите или за да си намерите човек за срещи? Не си позволявайте първите факти, с които ще станете известни, да бъдат свързани с личния ви живот. Изглежда много несериозно.

6. Отказвате покана за обяд

Тъй като сте нови в офиса, предполага се, че ще бъдете поканени от колегите си на обяд. Не отказвайте, защото те могат да се обидят. Още повече подобни социални събирания са начин, чрез който по-лесно да се впишете в колектива на фирмата.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари