IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките, които ще ви костват назначението на нова работа

1 юни 2015 08 32

Какво не трябва да правите по време на интервю

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Имате всички необходими умения и опит, а вашият потенциален бъдещ работодател иска да си уговорите среща. Единственото нещо, което стои между вас и назначението ви на работа, е доброто представяне по време на интервюто.

Вие може да бъдете перфектният кандидат за тази работа, но само една грешка на езика или необмислен отговор от ваша страна могат да унищожат шансовете ви да започнете работа.

Ако искате да избегнете провала, разберете кои са грешките, които ще ви костват назначението. И разбира се – не ги допускайте!

1. Представяте себе си неподходящо

Когато отидете на интервю не трябва да се притеснявате, а трябва да бъдете достатъчно уверени в себе си и в своите способности. Не бива обаче да ставате твърде самоуверени и или пък дори надути. Границата е много тънка и не трябва да си позволявате да я преминавате.

2. Давате грешни обещания

Не обещавайте да правите нещо, което не знаете как да свършите. Ако си мислите, че с големи, но „празни“ обещания ще постигнете нещо добро, грешите. Не лъжете доколко добре се справяте с владеенето на чужди езици, например, защото всичко може да бъде проверено много лесно.

3. Говорите прекалено много

Отговаряйте на зададените въпроси стегнато и по същество – не се отпускайте да говорите прекалено много. Не забравяйте, че времето е пари и никой работодател няма да е щастлив да отдели от времето си, просто за да си разговаря с вас. Фокусирайте отговорите си върху нещата, които наистина са важни.

4. Говорите лошо за предишния си работодател

Това е едно от най-лошите неща, които може да направите по време на интервю. Без значение с какви чувства сте си тръгнали от последната си работа, няма да се представите в добра светлина, ако говорите негативно за бившия си работодател. Така че обмислете предварително какво да отговорите на потенциалния въпрос: „Защо напуснахте предишната си работа?“, без да се налага да обиждате предишната си компания.

5. Проваляте се в договарянето на заплата

Има две основни причини, заради които може да се сбогувате с потенциалната си нова работа или все пак да ви наемат, но с по-ниска от желаната заплата. На първо място не трябва да споменавате темата за парите в началото на интервюто, защото това не създава добро впечатление, а точно обратното. Ако заговорите за пари още в началото, това ще накара работодателите ви да си мислят, че вас ви вълнува единствено финансовото възнаграждение. Почти толкова зле е, ако пък споменете твърде малка заплата. Ако се притеснявате да конкретизирате, отговорете в някакъв финансов диапазон, който все пак да даде някаква по-ясна представа на вашия работодател.

6. Липсва ви ентусиазъм

Не трябва да бъдете прекалено амбициозни, но в същото време е желателно да покажете, че имате голям интерес да работите на тази позиция. Все пак в ситуацията, в която се намираме в момента, със сигурност ще има много по-ентусиазирани хора от вас, които да заемат вашето място.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари