IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не трябва да започвате работа веднага след университета

20 юли 2015 10 22

А е по-добре да си оставите една „свободна“ година

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Поради икономически причини много хора започват работа още докато са студенти. Това, разбира се, автоматично отхвърля възможността те да изчакат известно време преди да започнат работа след завършване на университета.

Ако при вас обаче има дори минимален шанс да почивате между приключване на образованието си и първата работа – то задължително го направете. Ползите от една „свободна“ година са очевидни – срещате много нови приятели и познати, успявате да пътувате повече.

Що се отнася до кариерата – свободната година също може да се отрази страхотно и на вашия професионален живот. Разберете защо:

1. Опит

По време на своята „почивка“ вие може да придобиете умения и опит, които да бъдат ценни за вашата автобиография и които по никакъв начин не бихте могли да натрупате, ако след университета директно започнете работа в някоя фирма. Може да се запишете на различни курсове, да преподавате език, по който имате добри познания, в някоя далечна страна или пък да се включите в кампания за опазването на дивата природа.

Всички тези умения ще изглеждат чудесно във вашето CV и ще демонстрират ангажираност, от която всеки потенциален работодател се интересува. Идеята на „свободната“ година не е да лежите по цял ден вкъщи или на плажа, а да вършите нещо приятно и в същото време полезно.

2. Мрежа от контакти

Ако използвате свободното си време за пътувания и срещи с различни хора, вие завързвате много нови контакти. Не се знае кой от тях няма да ви бъде полезен в даден момент от професионалния ви път. Освен това никога не може да бъдете сигурни по какъв начин би могло да ви повлияе едно ново познанство – то може да ви даде нова кариерна възможност, за която до този момент дори не сте се замисляли.

3. Фокус

Често човек се затруднява да мисли ясно какво точно иска да работи, когато е затрупан с изпити, писане на дипломна работа или подготовка за държавен изпит. По тази причина е хубаво да си дадете време, в което да си отпочинете и да намерите фокуса, който наистина ви интересува. След година на нови преживявания, приятели и случки – със сигурност ще имате по-пълна и вярна представа за това, с което искате да се занимавате.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари