IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпроси, които да си зададете, преди да започнете нова работа

3 август 2015 09 29

Отговорите им са много важни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Процесът на търсене на работа може да бъде дълъг и изтощителен, ето защо вероятно вие с радост ще отговорите положително на първото предложение, което получите. И макар това да е нормална емоционална реакция, трябва да оставите чувствата си настрана и да помислите трезво върху ситуацията.

Без значение дали си търсите работа, защото в момента сте безработни или просто искате да промените нещо в живота си, важно е да оценявате добре всяко предложение за работа. Едно погрешно решение ще ви коства изгубено време и връщане в изходна позиция.

Когато получите предложение за работа, кажете на потенциалния си работодател, че ще дадете отговора си след един ден, например. Това ще му покаже, че мислите сериозно върху положението и не се оставяте на емоциите си. През времето, което сте си осигурили (дори по-малко от 24 часа), трябва да отговорите на няколко въпроса. В зависимост от отговорите ще прецените дали да започвате работа или не:

1. Прегледайте отново длъжностната характеристика и нещата, които ще ви се наложи да правите – ще бъдете ли щастливи да вършите подобна работа?

Ако има нещо, което ще се налага да правите всеки ден, но не харесвате, вероятно това не е точното място за вас. От друга страна, ако има нещо, което все още не може да вършите, а ще трябва – това не бива да бъде пречка за вас. Уменията се придобиват, стига човек да има желание. Именно в това се крие истинският въпрос – ще искате ли да учите това, което ще ви се наложи?

2. Допада ли ви потенциалният работодател и колегите, с които може би ще работите?

Голяма част от щастието, свързано с работата, се дължи на работната атмосфера. Тя от своя страна се създава от взаимоотношенията между служителите и шефа, както и между самите колеги. Ето защо е важно да си представите, че работите с конкретните хора и да прецените дали тази идея ви допада. Би трябвало да усетите атмосферата поне малко по време на интервюто.

3. Смятате ли, че работата ще задържи вашия интерес и ще ви помогне да израснете?

Абстрахирайте се от първоначалното вълнение, което ви е обзело и погледнете реално на ситуацията. Мислите ли, че това е работа, която няма да ви омръзне скоро? А ще ви даде ли възможност да се развивате в кариерата? От искрените отговори на тези въпроси много зависи дали е правилно да приемате предложението за работа или не.

Снимка: Istock

4. Има ли странични фактори, които не ви допадат?

Като например придвижването до работното място. Ако ви отнема по два часа ежедневно, за да ходите на работа и обратно вкъщи, трябва много добре да прецените готови ли сте да пожертвате толкова много от иначе малкото ви свободно лично време. Друго нещо, за което трябва да помислите, е работното време – спазва ли се то във въпросната фирма или ще ви се налага често да работите „извънредно“? Обърнете внимание на годишния отпуск и дали има някакви ограничения в ползването му. Дали фирмата раздава промоции или бонуси също е важно.

5. Ще бъдете ли горди да наречете лицето Х ваш работодател?

Ако компанията, за която ще работите ви допада, това несъзнателно е допълнителна мотивация за вас. Ето защо е толкова важно да харесвате шефа си. В случай, че бихте се радвали в автобиографията ви да пише, че сте работили на това място, значи определено трябва да се замислите да приемете предложението за работа.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари