IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 характеристики, които най-успешните бизнесдами притежават

14 август 2015 11 31

Учете се от тях, за да покорите професионалните върхове

Снимка: istock

Снимка: istock

През годините жените все по-умело навлизат в света на бизнеса и доказват, че притежават качествата и таланта да развиват дадена компания, да трупат милиони и да намират адекватни решения за сериозни проблеми.

Мястото на дамите отдавна не е единствено в кухнята и макар не всяка от тях да става за шеф и иноватор, самият им опит да се развиват в професионален план, заслужава аплодисменти и е вдъхновяващ.

А ако се чудите дали вие може да се окажете на върха на професионалната пирамида, вижте какви качества трябва да притежавате (или дали вече не сте ги развили):

1.Да познавате себе си

Успешните жени, а и мъже, познават себе си много добре. Те са наясно със силните и слабите си страни, което им помага да взимат правилни решения и да мислят по-практично. Освен това реалната самооценка е много важна, за да може човек да не се надцени и да се захваща със задачи, които са по силите му.

2.Да бъдете посветени на работата си

Това не означава, че трябва да спите в офиса, макар че в даден период вероятно ще ви се наложи. Успелите жени знаят, че работата е приоритет и трябва да ѝ се посветят дори с цената на висене до нощите зад бюрото, промяна на почивки, работни уикенди.

3.Да сте наясно с лимита си

но задачите си и се научете да казвате „не” на по-маловажните неща и на разсейващите фактори. Фокусирайте силите си върху конкретен проект и не се нагърбвайте с повече дини, отколкото може да носите, за да не ги изпуснете.

4.Намерете съмишленици

Никой не е стигнал до върха сам! Контактите, помощниците, партньорите и дори служителите ви трябва да са компетентни и надеждни хора, които да ви помагат да вървите напред. Не се нагърбвайте сами с всичко и се научете на делегирате, когато се налага.

5.Предизвикайте късмета

Според автора на „Фактора на късмета” Ричард Уайзман има „късметлии”, които привличат късмета с това, което излъчват. Това са хора оптимисти, усмихнати, отворени към нови идеи, комуникативни и умеещи да вдъхновяват другите. Бъдете такива!

6.Намерете си ментор

Никой не се е родил научен, а и във всяка бизнес сфера постоянно се случват промени, Няма срамно в това да потърсите помощ, съвет, да почерпите от чуждия опит. Не се правете на велики, а търсете, питайте, съмнявайте се, анализирайте, изслушвайте тези, които вече са постигнали нещо и могат да ви поведат по пътя към успеха.

7.Правете грешки

Приемете ги и се учете от тях Разделете се с илюзиите, че всичко трябва дабъде перфектно и безгрешно. Грешки стават… на всяка стъпка и това не е никак лошо. По-добре да опитате различни неща и да сбъркате, защото само така ще откриете „правилната формула” за собствения си успех и този на компанията. Никой не се е родил гений и най-забележимите неща са се случили на база опит-грешка.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари