IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да постигнете финансова независимост

4 септември 2015 08 01

5 лесни стъпки

Снимка; outnow.ch

Снимка; outnow.ch

Вероятно сте чували за йерархията на потребностите на Маслоу. Това е класация на първичните човешки нужди за психологическо благосъстояние, описани от американския психолог Ейбрахам Маслоу Харолд.

Обикновено тази йерархия се илюстрира като пирамида или диаграма, подобно на тези за храните. Йерархията показва първичните човешки нужди като стремежа за финансов успех.

Тези принципи могат да ви отведат от фазата на „оцеляването“ до фазата на финансово независим човек с поток от пасивен доход.

Финансовият блогър за Business Insider, известен под псевдонима Мистър Скуоръл, споделя своята версия за йерархията на Маслоу: пътя към финансов успех. Теорията на блогъра не е съвършена, но все пак ни показва, че всеки трябва да помисли добре, преди да взема финансови решения. Това е един полезен модел за мислене, ако търсите финансов успех.

Ето и кои са 5-те стъпки към финансова независимост:

1. Трябва да оцелеете

Ако мислите, че правителството трябва да се погрижи за вас, или че ще спечелите от лотарията, то вие сте в голяма грешка. Вие трябва да се погрижите сами за себе си и да намерите начин да изкарвате парите си. Ако искате да вървите към успеха, трябва да се уверите, че можете да започнете да живеете под възможностите си. Тоест, трябва да харчите по-малко от месечните си доходи и да заделяте/спестявате пари всеки месец.

2. Избягвайте да влизате в заеми

Ако имате лоши дългове, те буквално „ще се впият“ във вас и вие много трудно ще се отървете от тях, например кредитните карти. Затова най-разумно е изобщо да не взимате заеми, без да имате ясна представа какво точно ще получите в замяна.

3. Учете се

След като сте се погрижили да оправите миналите и настоящите си финансови ситуации (върнали сте си дълговете), време е да погледнете напред. Започнете да се образовате за това как най-добре можете да инвестирате парите си.

4. Инвестирайте

След това приложете знанията си в действие и започнете да инвестирате. Проучете кой е най-добрият вариант за вашите спестявания и си поставете финансови цели. Най-добре е да се консултирате с експерт. Инвестирането трябва да продължи през целия ви живот, за да си изградите стабилен поток от пасивен доход.

5. Оптимизирайте

Трябва да изпипате вашия инвестиционен план до съвършенство, така че тези потоци от пасивни доходи, да обхващат всичките ви предвидими разходи. Уверете се, че имате достатъчно пари да си плащате и данъците. Редовно проверявайте приливите и отливите от вашите банкови сметки.

Снимка: businessinsider.com

Снимка: businessinsider.com

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Капа ви Йота ( преди 8 години )
Като ми преведете още утре 100 млн. невъзвръщаеми евра с платени данъци и задължения.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар