IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо първо трябва да сте служител, а после предприемач

1 октомври 2015 11 26

7 причини

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Повечето хора мечтаят да имат собствен бизнес, защото това предполага, че ще печелят и повече пари. Предприемачеството осигурява много възможности и по-голяма свобода в дългосрочен план, в сравнение с това да си служител на заплата в каквато и да е компания/корпорация.

Въпреки това, човек не трябва да бъде нетърпелив и да бърза да създава свой собствен бизнес, преди да е поработил известно време за някой друг

Ето и седем причини, които ще ви убедят, че първо трябва да поработите като служител, а едва след това да „скачате“ към създаването на частен бизнес:

1. Ще ви трябват пари, за да направите пари

Без значение какъв бизнес сте решили да стартирате, вие все ще се нуждаете от някакъв начален капитал. Ако нямате заделени пари (спестявания, които можете да натрупате от заплати) или близък приятел/роднина, от когото да вземете пари назаем, вие ще трябва да изтеглите заем от някоя финансова институция. Повечето подобни институции ще са склонни да ви подкрепят и да ви отпуснат средства, ако вече имате известен трудов стаж и доказани доходи.

2. Ще се научите да ходите, преди да тичате в галоп

Ако наскоро сте завършили университета, вие все още нямате трудови навици и ще ви е трудно, няма да сте готови да стартирате свой собствен бизнес. По-добре е да поработите известно време в корпоративна среда, в която да пораснете и да узреете като професионалист, преди да започнете да работите за себе си. В началото неизбежно ще правите грешки, а в частния бизнес една погрешна стъпка може да бъде фатална.

3. Ще откраднете ноу-хау

Ако мечтаете да изградите империя един ден, то поне вижте как е изобретено колелото – не е нужно да го измисляте наново. Без значение в каква компания ще започнете работа, пак можете да научите много за това как се продават продукти, как се прави маркетинг и PR, как се прави подбор на персонал и т. н. Всичко полезно, което научите докато сте наемен работник, един ден ще можете да приложите в собствената си фирма.

4. Ще се научите да работите с хора

За да си добър лидер, първо трябва да бъдеш добър последовател. По-добре е да тръгнеш от най-долното стъпало в една йерархия и да вървиш нагоре, отколкото да започнеш работа като шеф и да не си се научил да работиш в екип.

5. Ще си намерите много потенциални ментори

Ако сте работили известно време за дадена корпорация/компания и някой ден решите да направите частна фирма с подобна дейност, то вие вече ще сте си създали кръг от познати хора, които биха могли да ви помогнат и да ви подадат ръка по един или друг начин.

6. Ще се научите да поемате рискове

Добре е преди да стартирате свой собствен бизнес, първо да сте поработили при стабилни условия и доходи поне за известно време. Човек трябва да разбере какво значи стабилност, за да получи свободата да експериментира, инвестирайки в нещо ново. Той трябва да има някаква опора, на която да се опре, в случай че се провали като предприемач.

7. Ще се научите да цените свободата си

Преди да започнете собствен бизнес, трябва да поработите на пълен работен ден от 9.00 до 18.00 часа за някой друг, за да видите, че предприемачеството дава повече въздух, гъвкавост и свобода да разполагаш с времето си. В същото време частният бизнес е труден и не е за всеки. За да успееш в частния сектор, трябва да си много по-отдаден и да си готов да полагаш упорит труд през почивни дни, ваканции, празници, вечери и т. н.


Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари