IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с конкуренцията на работното място

2 октомври 2015 12 01

Няколко полезни съвета

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Колегите ви могат да бъдат ваши приятели, врагове, дразнещи субекти и/или конкуренти. Малко са фирмите, в които цари единствено приятелска атмосфера и където между служителите няма конкуренция. Може да се каже, че това е „нормално“, защото е твърде често срещано.

Лошото на конкурирането с вашите колеги обаче е, че то поражда напрежение на работното място. Това от своя страна се отразява зле на работния процес. Така че, ако имате желание да се справите с конкуренцията си, ето няколко съвета, които могат да ви бъдат полезни:

1. Бъдете наясно със ситуацията

Игнорирането на конкуренцията няма да ви помогне да се справите с нея. Ето защо е важно да бъдете наясно със ситуацията на работното си място. Определете тези от колегите си, които са ви пряка конкуренция, но все пак наблюдавайте и останалите. Някои от тях са склонни да правят „мръсни номера“, за да се изкачат по-високо.

2. Приемете факта, че имате конкуренция

Както споменахме вече, почти няма компания, където да не се среща този феномен. Приемете присъствието на своите конкуренти и дните ви ще бъдат по-приятни. Не може да промените факта, че имате конкуренти, но може да работите така, че да бъдете по-добри от тях.

3. Сравнете себе си

Да се сравнявате с другите невинаги е добро нещо, но в известна степен може да ви бъде полезно. След като вече сте идентифицирали конкуренцията си, трябва да сравните техните умения със своите. По този начин може да научите слабите им страни, както и своите недостатъци.

4. Винаги бъдете приятелски настроени

Нали знаете – „Дръжте приятелите си близо, а враговете още по-близо“. Следвайте това мото и се опитайте да бъдете в добри отношения дори с конкурентите си. Най-добре не показвайте по никакъв начин, че ги чувствате като конкуренция.

5. Давайте най-доброто от себе си

Най-лесният начин да победите своите конкуренти, е като се покажете по-добри от тях. Ето защо се старайте в работата си и разгръщайте целия си потенциал. Мислете за работното си място като за състезание – ако искате да спечелите, трябва да бъдете най-добри.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари