IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 неща, които е добре да знаете преди да станете сервитьорка

9 октомври 2015 06 31

Изглежда лесно, но всъщност е доста изтощително

Снимка: istock

Снимка: istock

Икономическото положение в страната ни, а и това в цяла Европа не се променя особено към по-добро, затова доста хора са готови на какво ли не, за да се издържат.

Много млади жени се ориентират към професия сервитьорка, тъй като им се струва лесна, нямат образование или са в началото на студентския си живот и все още нямат занаят в ръцете.

Както казват хората: Няма срамна професия! Но тази е особено изтощителна и съвсем не е за всеки. Ето и какво е хубаво да знаете преди да хванете таблата и да започнете да обикаляте масите.

1. Не очаквайте еднакво и високо заплащане. Почти всички сервитьорки получават ниска основна заплата и разчитат на бакшишите. Това автоматично означава, че няма да имате високи осигуровки и по всяка вероятност няма и да получите повишение.

2. Щедрите бакшиши са рядкост, но все пак се случват.

3. Хората ще ви преценяват по вида ви. Има сервитьорки и сервитьорки. Това че по цял ден ще носите нечия храна и питие и ще бършете маси не означава, че трябва да занемарите хигиената и външния си вид.

4. Някои ще ви „съдят“ по професията ви. Бъдете готови да се сблъскате с хорските предразсъдъци. В ума на хората сервитьорките са глуповати момичета, които нямат образование и не стават за „нищо друго“ освен да бъдат обслужващ персонал. Не позволявайте на техните критични погледи и думи да повлияят на собствената ви самооценка и самочувствие.

5. Клиенти ще правят рекламации, за да получат отстъпки или безплатно ядене. В този бранш е лесно да бъдете изкарани виновни и някой да се възползва и да инициира ситуация, от която да се облажи.

6. Екипната работа е надценена. Даже може да се окажете в силно конкурентна среда, в която колегите да ви играят мръсни номера, за да се доберат до бакшиша.

7. Може много лесно да бъдете уволнени, дори да не сте виновни. Достатъчно е някой заядлив клиент да се оплаче, защото е станал накриво и да го отнесете вие.

8. Продължавате години на „автопилот“. Повечето жени си казват, че ще бъдат сервитьорки само за кратко, а накрая се оказва, че са заклещени в тази професия години. Бъдете амбициозни и следвайте целите си!

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари