IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да правите, ако мразите новата си работа

10 ноември 2015 12 50

4 съвета

Снимка:outnow.ch

Снимка:outnow.ch

Назначението на нова работа носи на повечето хора еуфория, но и притеснение. Почти всички си задаваме въпросите: „Дали ще се справя?“, „Дали ще се интегрирам в екипа?“, „Дали това е моето място?“ и т. н.

Според едно проучване, публикувано във Forbes, до 31% от новите служители са склонни да се откажат от новата си работа в рамките на първите шест месеца от назначението си.

Това е много разочароваща статистика, която показва, че работещите масово имат по-високи очаквания от работодателите си.

Ако сте един от тези, току-що започнали нова работа служители, които вече обмислят да се откажат, все пак изчакайте с крайното си решение.

Следвайте следните четири съвета, преди да дадете своето едномесечно предизвестие:

Помислете и разберете какво не ви допада в работата

Не забравяйте, че всеки човек, който започва нова работа, е склонен да се чувства тромав и непохватен, просто защото всичко му е ново. Ако сте свикнали да се чувствате компетентен, а сега не сте, това е, понеже усещате дискомфорт от новото естество на работата си. Този дискомфорт може да ви накара да чувствате разочарование от самия себе си и да започнете да обмисляте напускане.

Първо обаче изчакайте да научите тънкостите на позицията си и тогава мислете за оставка. Ако все пак усещате, че сте попаднали в компания с лоша фирмена култура, ако вашият мениджър е безполезен и арогантен, а работата не е това, което са ви обещали, не се колебайте да продължите напред.

Говорете със своя мениджър

Преди да си подадете оставката, поговорете с вашия мениджър и му изяснете позицията си и най-вече това, което не ви допада в компанията. Невинаги е лесно да бъдем искрени, но понякога това е от ключово значение. Може да се окаже, че шефът ви е склонен да ви помогне, но не знае, че имате проблем. По-добре е да изясните какво ви кара да мразите новата си работа, вместо да бързате да напускате и всички да ви помислят за некомпетентен за поста.

Оставете си още малко време, като фиксирате периода

Дайте си известно време, в което да навлезете по-навътре в работата, да опознаете шефа и колегите си. Добре е да фиксирате периода и ако след изтичането му желанието ви за напускане е същото, може би то е правилното за вас.

След като времето изтече, ако нещата не са се подобрили, напуснете

Както казахме, ако след изтичането на този период вие сте все така нещастни на работното си място, започнете да си търсите нова работа. Проучете и възможностите да се върнете на старата си работа, ако там сте се чувствали по-добре и сте останали в добри отношения с бившите си работодатели. Понякога човек си намира нова работа в желанието си да се развива в кариерата, но всъщност се връща назад или новата възможност се оказва неподходяща.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари