IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да попитате по време на интервю за работа

23 ноември 2015 14 00

Като например, „Защо позицията е свободна?“

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато отивате на интервю за работа, това не означава, че само на вас ще ви задават въпроси.

Потенциалните ви работодатели също заслужават да чуят няколко, благодарение на които вие ще се снабдите с ценна за вас информация.

Освен това задаването на въпроси по време на интервю за работа дава много положителни сигнали по отношение на вашата личност: че сте интелигентни, че наистина се интересувате от тази позиция, че сте мотивирани и че умеете да мислите критично.

Ако ви допада идеята не само вие да се подлагате на „кръстосан разпит“, а да подложите на такъв и вероятния си бъдещ шеф, разберете кои са задължителните въпроси по време на интервю за работа:

„Защо тази позиция е свободна?“

Вие искате да знаете какво се е случило с предишния човек, който е бил на тази позиция. Може би е бил повишен? Или пък уволнен? Напусна? Отговорът на този въпрос може да ви каже много за работата, към която сте се устремили.

„Какви качества би имал идеалният кандидат за тази позиция?“

Обикновено шефовете вече имат желаните характеристики в главата си, но невинаги ги вписват в обявата за работа. Ако знаете какво точно иска потенциалният работодател, може да изтъкнете някои от изброените качества, които вие притежавате.

„Какви са най-големите предизвикателства на тази позиция?“

С отговора на този въпрос ще разберете какво е най-важно за работодателя, който седи срещу вас. Освен това ще добиете представа какво да споменете в следващите си отговори – тоест какво иска да чуе потенциалния ви шеф.

Снимка: Istock

„Какво харесвате и какво не харесвате в тази компания?“

Можете да четете в продължение на часове за дадена фирма в интернет, но това не е достатъчно. Нужната информация ще получите само от някого, който работи в компанията. Заслужава си да попитате както за плюсовете, така и за минусите.

„Въз основа на нашия разговор, уверени ли сте, че аз съм подходящ за тази позиция?“

С този въпрос питате дали сте направили това, което е трябвало по време на интервюто – да убедите потенциалния си шеф, че сте подходящият кандидат за позицията. Ако получите положителен отговор, може да се приберете вкъщи и да бъдете спокойни. В случай, че не получите толкова категорично потвърждение или пък направо „не“, значи имате още работа за вършене по отношение на представянето ви по време на интервюта.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари