IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да започнете да взимате по-правилни решения?

29 март 2016 14 00

6 съвета да се преборите с нерешителността

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Нерешителността е разочароващ и често срещан проблем, който е широко разпространен сред хората в днешно време.

Нашето битие е изпълнено с твърде много предизвикателства и опции и редовно ни се налага да взимаме малки и по-големи решения, които често ни натоварват. Нерешителността може да попречи на нашите бизнес цели, да саботира професионалния ни успех и др.

Според едно скорошно проучване, публикувано в списание Harvard Business Review, най-успешният подход при вземане на важно и трудно решение се свежда до един прост списък от 6 стъпки.

Изследването е било направено сред мениджъри, които използвайки тези общи практики са постигнали очакваните резултати в 90% от случаите, а в 40% са надхвърлили очакванията си.

Това е достатъчно, за да включите тези практики в действие и да започнете да вземате по-ефективни решения.

Ето ги и тях:

1. Замислете се за въздействието от вашето решение.

Замислете се за фирмените цели и приоритети, които ще бъдат засегнати от вашето решение. Установете кои са причините да изберете именно това решение. Отговорете си на въпроса дали решението ви е в хармония с вашите лични мотиви, както и с фирмените цели.

2. Замислете се за алтернативите, които има пред вас.

Отговорете си на въпроса какви са другите реалистични варианти или алтернативи на решението, което предстои да направите. Замислете се дали вашето евентуално решение ще бъде наистина по-добро от всички други варианти.

3. Информирайте се наистина добре.

Ако някаква важна информация, свързана с решението ви, ви липсва, набавете си я. Не позволявайте нещо да ви заслепи и/или обърка и така да вземете погрешно решение. Замислете се и какви ще са отзивите от решението ви, например след една година. Представете си очаквания резултат и така ще можете да идентифицирате всички слаби страни на въпросното решение.

4. Потърсете допълнителни перспективи.

Всяко решение, което се взима твърде лесно, е слабо именно заради липсата си на различни гледни точки. Когато става въпрос за професионализъм, вие трябва да се опитате да се разграничите максимално от вашите лични пристрастия. Изградете си екип от хора, на които можете да се доверите и се вслушвайте в техните разнообразни гледни точки.

5. Запишете си решението на лист.

Преди да вземете решението окончателно, запишете си го на лист хартия и в писмена форма изразете своята мотивация. Това ще увеличи вероятността да сте на прав път и резултатите наистина да са ефективни.

6. Направете си график с последващите си действия.

След като вземете въпросното трудно решение, добре е да следите резултатите от него през следващите месец-два, за да проверите дали това е било стъпка в положителна посока или пък не. Все пак човек се учи от грешките си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Лина ( преди 7 години )
Teo ( преди 7 години )
Да си призная, прочетох само заглавието. "Как да започнете да вземате по-правилни решения". Основно правило по мое скромно мнение как да започнем да вземаме правилни решения е да спрем да четем подобни статии. Защо? Освен да замъгляват съзнанието ни - с нищо не са полезни. Ние сме си ние и правилното решение за един е грешно за други - ако си счетоводител - работиш по график, ако си художник - за теб детайли като закъснение за среща, пропускане на срок и прочее са маловажни. За това - бъдете себе си - това е ПРАВИЛНОТО решение. Ако нещо не ви харесва - тогава и само тогава се опитайте да го промените!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар