IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да преговаряте за увеличение

28 април 2016 12 10

Подгответе се добре за лична среща с шефа и увеличете шанса си за по-голяма заплата

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Всеки се надява трудът и работата му да бъдат оценявани периодично и това да рефлектира в увеличение на заплатата му. Да бъдем честни – работим преди всичко за пари! Но при мнозина въпросното увеличение не става факт, а просто мечта.

По-смелите и уверени хора в даден момент взимат съдбата си в свои ръце и сами отиват при шефовете, за да преговарят за по-щедро възнаграждение. Подобни срещи са напрегнати, притеснителни и може да приключат с негативен обрат. Затова е важно, ако сте на път да предприемете подобна стъпка, да се подготвите предварително добре и да запазите спокойствие и добрия тон. Ето и няколко идеи как да преговаряте успешно за увеличение на заплатата си:

1. Поискайте среща

Разбира се, подобни разговори се водят на четири очи. Не споделяйте с никого намеренията си, а директно уговорете среща с началника си. Не му казвайте за какво е срещата, тъй като има вариант директно да ви отреже. По-скоро му загатнете, че имате да обсъдите с него/нея нещо много важно.

2. Напишете си домашното

Преди да изложите исканията си за конкретни цифри, проучете на пазара на труда какво възнаграждение получават други професионалисти с вашия опит и умения. Ако имате достъп, осведомете се и за това какво е финансовото състояние на компанията, за която работите и дали в момента шефът ви може да си позволи да ви увеличи заплатата.

3. Изберете подходящо време

Понякога точното време е всичко! По-лесно е да поискате по-висока заплата във време, в което компанията просперира, отколкото по време на криза. Идеалният момент е този, в който вие конкретно сте допринесли за реализирането на някоя успешна сделка или проект, който е донесъл материални облаги на вашата компания.

4. Продайте се добре

От изключителна важност е да можете да защитите стойността си за компанията. Подчертайте силните си страни, подгответе списък с успехите си, които са облагородили компанията. Ако се налага дори уверете началника си, че сте готови да работите повече и да поемете още отговорности.

5. Не горете мостовете след себе си

Дори срещата да не се развие по план и шефът ви да не изпълни изискванията ви, не се ядосвайте. Не го атакувайте и не спорете. След като веднъж сте говорили по темата, на него му е ясно, че вие имате някакви очаквания и има възможност те да се реализират малко напред във времето. Ако обаче дадете воля на гнева и разочарованието си, той няма да стане по-благосклонен и за в бъдеще.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари