IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да оцелеете в офис-змиярника

4 ноември 2016 10 00

Не взимайте страна и стойте максимално далече от интригантите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Да работиш с други хора не е лесно. Не само че е шумно, конфликтно, а и често се озовавате в центъра на интриги, за които дори не си имал идея. Особено ако работата ви е свързана с много жени!

В офисите винаги има някои негласни правила, групички и „политика“, с която всеки тайно се съобразява, за да не си вгорчи деня. Без значение дали тепърва започвате работа на ново място или вече сте част от колектива, вие също трябва да се позиционирате правилно в работната среда, спрямо „политиките“ и ключовите „играчи“ в офиса. Ето и няколко съвета как да се справите в подобна среда:

1. Приемане

Приемете, че има възможност да ви набъркат в подобни офис-интриги и политики. Анализирайте кои са корените им и как да действате оттук нататък. По-добре да се изправите срещу тях съзнателно, отколкото да се правите, че не знаете какво се случва.

2. Не взимайте страна

Хубаво е да имате мнение по темата, но избягвайте да взимате страна, защото така автоматично ще се сдобиете с врагове в офиса. Опитайте се да накарате двете враждуващи страни да обсъдят проблемите си, но не подкрепяйте открито нито една от тях.

3. Не приемайте нещата лично

Ще има моменти, в които колегите ви ще съсипят деня ви и ще ви се иска да им теглите една сериозна „майна“. Не го правете, това няма да оправи нещата, а може да застанете под прицела им за дълго време. Дишайте дълбоко, бройте наум доколкото трябва и не се излагайте като реагирате бурно и остро. Фокусирайте се върху работата си, утрото ще бъде по-добро!

4. Никакви гневни писмени реакции

Дори да ви иде да натирите нахалните си и агресивни колеги по имейла или писмено пред шефа, помислете пак. Написаното може да бъде използвано срещу вас, извадено от контекста и накрая да ви изкарат като лошият човек, доносникът. Ако положението е много страшно и нетърпимо и афектира работата ви по някакъв начин, едва тогава може да го коментирате с началството и то желателно при лична среща и в устна форма.

5. Намерете „лидера“ и странете от него

Всяка една работна групичка си има лидер. Опитайте се да спечелите благоволението му, за да не ви закача, а ако не ви се получи, просто гледайте да страните от него/нея.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари