IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко често трябва да си взимате почивка в офиса?

23 февруари 2017 11 20

Работният ритъм на всеки е различен

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В офиса винаги има по един колега, който през цялото време се мотае из коридора, говори по телефона, пие кафета в „кухнята“ и всеки се чуди как и дали изобщо върши някаква работа. Накрая се оказва, че все пак той си върши работата и то отлично. И все пак останалите се дразнят на неговото привидно „нехайно“ поведение.

Дали наистина има нужда от толкова почивка или просто се скатава? И защо пък и вие да не започнете да си правите повече почивки? Ето как възниква и най-важният въпрос: Колко често трябва да си почива човек в офиса?

Универсален отговор няма. Истината е, че работният ритъм на всеки е различени умората и нуждите му да събере въздух за повече продуктивност също. Според някои „офис правила“ и „професионални наръчници“ за конкретни професии почивка трябва да се взима на определен период – 120, 180, 240 минути.

„Наистина е трудно да се даде универсален отговор на този въпрос, но аз смятам, че човек трябва да почива поне 30 минути на всеки 4-5 часа“, коментира Абиману Бозал, основател на Live Health.

Индийският му колега Киран Йер пък е привърженик на по-честите и по-кратки почивки – 15-20 минути на всеки 2-3 часа. Ако служителите от един екип имат различен ритъм на работа и почиват по различно време, това може да се окаже проблем, тъй като не следват едно темпо. И когато един е надъхан и пълен с идеи, другите не могат да го следват и да ги възприемат. Освен това общите почивки са начин членовете на екипа да се сплотят и да подобрят комуникацията и енергията си като екип.

В случай че работите с хора, които обичат да си правят повече кратки почивки, коментирайте това и се синхронизирайте. С малък компромис от двете страни ще си напаснете график, с който ще повишите продуктивността си. Изводът е, че всеки човек сам преценява кога се нуждае от почивка. Това зависи не само от състоянието му, собствената му работоспособност и продуктивност, но и от вида и количеството работа, които трябва да свърши в рамките на деня. Не забравяйте обаче, че ако работите зад бюро, е хубаво да се раздвижвате поне за 10 минути на всеки 2 часа.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари