IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко лош е вашият шеф?

24 февруари 2017 14 00

Садист или просто некомпетентен мениджър имате в офиса си?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Лошите шефове имат една основна характеристика – те увеличават стреса на своите служители. Според изследователите има два типа лоши шефове – „тъмни“, които се държат деструктивно с околните и „нефункционални“, които не са никакви професионалисти.

„Нефункционалните шефове не искат да ви наранят. На тях им липсват умения и капацитет и те просто са неефективни на работното място, като често спъват и саботират несъзнателно работата на останалите служители“, обяснява Сет М. Спейн от университета Бингамтън в Ню Йорк.

„Тъмните“ шефове от друга страна с поведението си умишлено нараняват другите, за да се чувстват по-ценни, по-велики и по-важни. Тези шефове притежават три характеристики, наричани още „тъмната триада“ – мачовизъм, нарцисизъм и психопатия.

„Тъмните шефове са хора, които обичат да причиняват болка на останалите. Те са злобни, жестоки и агресивни спрямо останалите, за да се себеутвърждават“, коментира Спейн.

Изследователите на поведението на шефовете и ръководителите на екипи вярват, че идентифицирайки кой какъв е точно, може да се намали стреса в екипа/на работното място. „

Вярваме, че тези характеристики са изключително важни, за да се разбере развитието на служителя и потенциалното му кариерно развитие“, добавя Спейн. Изследването е публикувано в сп. Research in Occupational Stress and Well-Being.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари