Кариерата и успешното професионално развитие не е резултат само на личностните ви качества, компетенции, умения и опит. Според изследване на университета Вашингтон в Сейнт Луис, черти от характера на съпруга/та ви могат сериозно да подпомогнат изкачването по корпоративната стълбица.

Проучване, в което участие са взели над 5000 женени двойки в рамките на 5 години показва, че професионалното развитие е почти гарантирано, ако сте омъжени/женени за човек притежаващ тези 5 качества – прямота, екстровертност, склонност към съгласие, невротизъм и съвест.

„За да проверят как характерът на половинката помага за издигане и оценяване на работата на съпруга/съпругата, учените са проследили кои служители са били повишавани и оценявани високо в рамките на 5 години. Оказва се, че това са именно хората, чиито законни половинки притежават прямота, екстровертност, склонност към съгласие, невротизъм и съвест“, се казва в изследването.

Според изследователите подобни личностни характеристики се развиват с времето и у съответния партньор и му действат мотивиращо да работи с амбиция и хъс.

Изключително важно е да има разбирателство от страна на половинката, тъй като желаещият повишение служител отделя доста време и внимание на работата си. Амбициозността също не е за подценяване и е хубаво да е притежавана и от двамата съпрузи, добавят изследователите.