IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трикове за бързо сближаване с колегите

18 август 2017 10 40

Имате нужда от добри приятели в офиса

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Всеки от вас е изпадал в ситуацията да бъде „новият“ в училище, в блока, в офиса. И ето, че той трябва да открие начин да се сприятели бързо с останалите наоколо като задължително трябва да мине през своето представяне. Има хора, които по природа са харизматични и бързо създават познанства и приятелства.

Други обаче са по-срамежливи и изпитват дори страх от мисълта, че ще се сблъскат с куп непознати.

Ето и няколко идеи как да „счупите леда“ бързо на работното място.

Как се печелят приятели и съюзници, когато сте новакът в офиса

1. Комплимент

Комплиментите винаги носят усмивки и одобрителни погледи. Не залагайте на клишетата и прекалено натруфените хвалебствия, а заложете на нещо по-семпло, но искрено. Комплиментът може да е за вида, прическата или някоя черта от характера на съответния човек, който ви е направил впечатление.

2. Молба за помощ

Търсенето на чуждо мнение и компетенции винаги ласкае съответния човек, когото молите за помощ. Така той се чувства важен, авторитет и подсъзнателно започва да ви харесва, тъй като вие сте го поставили в тази позиция да осъзнае и изпита собствената си самоувереност.

3. Шегичка

Хуморът прави хората по-симпатични и приятелски настроени. Разбира се, рискувате да кажете нещо не на място, така че бъдете доста предпазливи с какво точно ще се шегувате.

4. Предложете съдействие

Дали ще е да услужите с някоя вещ в съответна ситуация или пък ще подържите чашата на колега, за да не изпусне папките и да успее да отключи офиса си – покажете, че сте приятелски настроени и готови да помогнете.

5. Интересна идея

Може да блеснете и да привлечете съмишленици и с някое добро предложение или знания, които да подобрят работния процес или да помогнат за приключването на важен проект. И тук обаче има подводни камъни. Внимавайте да не звучите като някой самохвалко или „енциклопедия“, която може да подразни колегите ви и те да се почувстват застрашени от акъла ви.

6. Публично признайте колектива

Още по-добре ще се получи, ако на някоя среща подчертаете пред шефовете колективните усилия и старание за успешното приключване на задачата. Дори приносът за това да е основно ваш, не пропускайте да споменете и колегите.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари