IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да откажете работа с финес

17 август 2017 09 20

Не горете мостове, не знаете кога ще се наложи отново да минете по тях

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Най-накрая! Дългоочакваното обаждане от компанията, в която искате да работите дойде. И макар да сте минали всички етапи от интервюто, сега осъзнавате, че това всъщност не е вашето място. Как да откажете позицията, за която се борихте със зъби и нокти, с финес?

Като цяло не бихте кандидатствали за работа, която не представлява интерес за вас. Но след интервюто сте имали време да осъзнаете, че позицията не е идеалната за вас:

Заплащането не отговаря на очакванията ви и в момента не можете да направите компромис с това;

Междувременно сте получили по-добра оферта за работа;

Оказва се, че от вас се изискват задължения и компетентност, които не притежавате/не желаете да изпълнявате;

Усещате, че няма да се чувствате на място в този офис и сред тези хора.

Това са основателни причини да откажете работата, която ви предлагат.

Не, не си и помисляйте да се скатаете и да не дадете обратна връзка на компанията, в която сте кандидатствали успешно. Като човек , който е търсил работа, знаете колко неприятно е да не получавате отговор, дори да ви отрежат за позицията. Макар че у нас е практика, вие може да постъпите коректно. Отказвайки учтиво, вие давате сигнал на компанията да продължи да търси своя кандидат. Освен това така ще покажете зрялост и няма да „изгорите мост", който може да ви потрябва в бъдеще.

Как да откажете с финес?

Предпочитаната форма за отказ в този случай е писмена – чрез имейл.

1. Обърнете се към конкретна личност , а не отдел. Най-често това е човекът, който ви е отправил работното предложение.

2. Благодарете за предоставената възможност и обяснете, че цените времето , което са ви отделили.

3. Дайте солидна причина за отказа си. Няма значение дали става въпрос за заплатата или е свързана с отговорностите , очаквани от вас. Давайки ясна и сериозна причина, вие ще покажете, че наистина сте били заинтересовани от позицията, но нещата са се променили заради съответната причина.

4. По възможност посочете „заместник". Вероятно компанията продължава да провежда интервюта за кандидати или освен вас е набелязала и резервен вариант и все пак ако познавате някой, който би бил подходящ за тази позиция, можете смело да го предложите.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари