IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да подобрите комуникацията с колегите?

10 ноември 2017 12 20

И работният ви ден ще стане в пъти по-приятен

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Комуникацията е ключът към успеха не само в личен план, а и в работен. Ако не се разбирате с колегите и шефа си, престоят в офиса за вас ще бъде ад, а успешното завършване на задачите – истинско предизвикателство и то от неприятните.

Може би проблемът е в другите, но може и да е у вас. Ето защо трябва да опитате да коригирате собственото си поведение.... съвсем малко. Започнете с това:

1. Усмихвайте се и пръскайте позитивизъм

Никой не иска да е заобиколен от намръщени физиономии. Усмивката отваря врати буквално и ако я практикувате ще забележите, че и околните ви отвръщат със същото като бумеранг.

2. Правете комплименти

Искате колегите да ценят и забелязват труда ви, а вие правите ли същото? Вместо да се фокусирате върху грешките им, поздравявайте ги за добре свършената работа и не след дълго и те ще започнат да ви връщат жеста, което неминуемо ще доведе до затопляне на отношенията помежду ви.

3. Слушайте внимателно и проявявайте разбиране

Ако говорите и се интересувате единствено от себе си, никой няма да иска компанията ви. Научете се да слушате, да питате и да проявявате разбиране.

4. Не се оплаквайте

Мърморковците също не са на почит в никой офис. Възможно е да коментирате някоя трудност в работата, но ако мрънкате за всяко нещо, колегите ще започнат да гледат на вас с лошо око и да странят от вас.

5. Използвайте хумора си, за да се сближите с останалите

Не се страхувайте да пускате шеги или някоя самоиронична забележка. Хуморът доказано е средство да спечелите симпатии и да станете любимец на останалите. Важно е да не преигравате и да не насочвате шегите си към конкретна личност, за да не провокирате обратен ефект.

6. Помогнете за решаване на конфликти

Не е хубаво да заемате страна, но пък е във ваш плюс да покажете, че не сте конфликтна личност и даже държите да има хармонични взаимоотношения в офиса. Пазете неутралитет, но едновременно помагайте за въдворяването на ред.

7. Бъдете внимателни с думите

Човешката реч често подлежи на интерпретация, затова внимавайте какво казвате и как го казвате. Някои ваши думи може да засегнат колега, дори да не искате, или пък да станат повод за нежелана интрига.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари