IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да извлечете максимума от своя стаж

26 януари 2018 08 20

Това е място да трупате опит, а не ваканция

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Преди да ви наемат на работа потенциалните ви работодатели гледат две неща – образование и стаж. Оказва се, че е по-трудно да блеснете във втората графа, отколкото в първата.

Стаж не се трупа лесно, защото често не те взимат на работа без стаж. Остават стажантските програми в студентска възраст, които обаче са обвързани с ниско заплащане (или никакво) и нерядко си остават само като опция до около 25-годишна възраст (сякаш на работодателите им е по-удобно да експлоатират младите и „по-зелените“ преди абсолвенти).

И все пак забравете годините и заплащането и не губете надежда. Борете се за качествен стаж, от който можете да се възползвате пълноценно и да го превърнете в совалката, която да ви изстреля към желаната кариера.

1. Намерете подходящата компания

За да можете наистина да обогатите знанията си, ви трябва компания, в която има професионалисти и могат да ви научат на полезни и интересни неща.

Прочетете не само историята на компанията, вижте с кого работи, вижте мнения във форуми за нея. Най-хубаво би било да имате познати, които да ви кажат от първа ръка какво представлява компанията в действителност и дали си струва да се запознаете с нея.

2. Дръжте се като професионалист

Повечето стажанти са в началото на 20-те и досега не са работили сред професионалисти. Дръжте се на ниво, покажете, че сте сериозни и може да се разчита на вас. Не закъснявайте, изпълнявайте задачите си, уважавайте колегите и шефа си. Показвайки качества, вие увеличавате шанса си да бъдете наети на платена работа.

3. Стажът не е ваканция

Много стажанти подхождат към стажа с идеята, че като е неплатена работа ще симулират дейност и ще си клатят краката. Вероятно и вие ще имате подобна възможност, но нали сте там, за да научите нещо. Фокусирайте се върху това, което ще ви донесе знания, умения и контакти, а не върху Фейсбука, телефона си и компютърните игри.

4. Поемете инициатива

Това, че сте новакът, не означава, че трябва да седите в ъгъла и да оставате случващото се да ви подминава, докато принтирате копия и носите кафе. Покажете ентусиазъм да се включвате в максимален брой проекти. Давайте идеи, споделяйте мнението си. Вие не сте безгласна буква. Какво ще загубите? Най-много идеята ви да не бъде приета.

5. Задавайте въпроси

Не спирайте да питате. Вие сте там, за да учите! Не се срамувайте и търсете необходимата информация.

6. Събирайте контакти

Контактите и информацията са най-важният актив в кариерата ви. Бъдете социални, дружелюбни и направете така че да ви забележат и запомнят.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари