IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина да насочите детето си към правилната кариера

20 януари 2018 10 30

И то без да го притискате

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато става въпрос за избиране на кариера, хората дават всякакви ужасни съвети, сред които: „Избери това, от което се печели най-много!“, „Трябва ти нещо престижно!“, „Логично – ще наследиш стола на баща си“, „Всички в твоето семейство са лекари, не трябва да правиш изключение“ и т. н.

Истината е, че прекарваме прекалено много време в работа да си позволим да правим нещо, което не ни харесва и нещо, което не ни се отдава. Вие вероятно сте направили своя избор, сега е време да помогнете на детето си да не допуска грешката да си избере професия, която ще го направи нещастно.

Като за начало не му натрапвайте мнението си и не избирайте вместо него, а просто го насочете!

1. Избягвайте да се отнасяте към детето си като ваше „продължение“

Детето ви не сте вие, така че то не ТРЯБВА да избере вашия кариерен път или да продължи семейния бизнес, ако не го желае. Вие сте различни индивиди с различни желания и мотивация. Вижте каква е неговата, не му налагайте своите стремежи и амбиции.

2. Помогнете му да открие какво харесва и в какво е добро

Работата заема сериозна част от живота на човек. Не само във времево измерване, а като цяло. От нея зависи до голяма степен самоувереността, задоволството и дори щастието. На първо място детето ви трябва да работи нещо, което му харесва и в което иска да се развива. Ако има специфичен талант, то със сигурност може да постигне големи успехи, насочен и развит по правилния начин.

За целта може да говорите открито, да тествате различни активности, да посетите някой кариерен курс.

Говорете и с преподавателите му. Те ще ви дадат обективна оценка затова в кои предмети показва високи постижения.

3. Намерете му точния ментор

Потърсете някоя позитивна и вдъхновяваща личност, която би могла да бъде пример за вашето хлапе. Ако то прояви интерес към нея, лесно ще се запали и по професията ѝ. А възможността да бъде напътствано лично от въпросната личност ще бъде голямо предимство за него.

4. Бъдете добър пример

Детето ви следи внимателно всяка ваша стъпка. Ако вие сте позитивна и щастлива с живота и работата си личност, то ще иска да прилича на вас. Вършейки работата си със страст, прецизност и желание вие ще го мотивирате да потърси това, което му допада и да се развива в съответната област.

5. Вдъхнете му кураж и бъдете търпеливи

Може би няма да успеете от първия път. Американско изследване показва, че 60 % от студентите променят магистратурата си средно по 3 пъти! Ако вашето дете захване нещо, а после поиска да го смени с друго, окуражете го.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари