IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 учтиви начина да отклоните неудобни разговори в офиса

7 март 2018 08 10

За да не се забъркате в неприятни клюки

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всички сме изпадали в ситуация, в която не искаме да се включваме в определени дискусии в офиса. Политически теми, лични любовни изживявания или грубо клеветене на колега/шеф не са сред темите, които е коректно да се коментират на работното място дори в по-освободена откъм правила страна като България.

И все пак това не пречи на мнозина да ги вкарват в дневния работен ред и да искат да чуят мнението ви по въпроса. Разбира се, че имате мнение, но по всяка вероятност няма да искате да го изявите точно в работната среда. Как обаче да отклоните темата без да обидите някого?

Пробвайте с тези три реплики:

1. Този разговор е важен, но нека го оставим за след...?

Когато сте заети и под стрес, вероятно няма да реагирате добре към някого, който ще ви вкара в провокативна тема, която може да доведе до спор. Така че най-добрият вариант е да изместите темата за по-удачно време, когато сте в по-добро настроение. Освен това има голяма вероятност инициаторът на съответния разговор да е забравил дотогава и да се измъкнете от него.

2. Да, чух за това, а ти разбра ли за .... (някоя по-малко смущаваща или обидна история)

Често по време на разговор превключваме от една тема на друга. Използвайте тази тактика да отклоните диалога в друга посока, която ви е по-близка и спокойна за обсъждане.

3. Уважавам мнението ти, но предпочитам да не говоря за това на работа

Понякога е най-добре да сте честни. Вашите колеги може би не искат да ви злепоставят или да ви накарат да се почувствате неудобно, но не осъзнават, че със споделянето на определена информация, това се случва. Затова, бъдете честни и им кажете какво ви кара да се чувствате неудобно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари