IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 неща, които да обмислите, преди да преговаряте за заплата

22 февруари 2018 09 20

Трябва да сте убедителни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всеки от нас би искал да печели много пари, без значение колко труд полага. Преговорите за заплата обаче са истинско изкуство и често вие падате негова жертва. Причината е, че хората масово се подценяват, надценяват или не знаят как да си поискат парите, които ги устройват. А кой с каква сума ще се чувства доволен, вече е съвсем друга тема, която обаче трябва да се обмислили. И още!

Вижте с какво трябва да сте наясно преди да изисквате конкретна заплата, за да имате изобщо шанс да я получите.

1. Какви са заплатите в бранша

Повечето професии имат някаква средна заплата. Разбира се в зависимост от размерите на компанията и работата тя варира, но грубо казано човек знае колко може да получи на съответната позиция. Снабдете се с конкретната информация.

2. Какви нужди имате

Искате да изкарвате повече пари, добре. Но бъдете реалисти и се замислете точно какви разходи имате. Заплатата ви трябва да ги надвишава.

3. Какво ви дава компанията

Парите са много важни, но не трябва да са единственият мотиватор. Ако компанията ви предоставя допълнително здравно осигуряване, пари за храна, наем, транспорт и т. н. би било прекалено да се пазарите за огромна сума, имайки предвид, че разходите ви са видимо облекчени.

4. Какво предлагате

Не се надценявайте, не се и подценявайте! Стажът, контактите, опитът ви в определен бранш до голяма степен диктуват и каква ще е заплатата ви. Хубаво е винаги да договаряте кога и какво увеличение очаквате при условие, че сте продуктивни.

5. Какви са възможностите на компанията

Макар че има браншова предопределеност, всяка компания разполага с различен бюджет. Ако сте наясно грубо казано с работата и приходите на съответната компания, можете отрано да се ориентирате дали тя е в състояние да удовлетвори вашите изисквания. Оттук нататък трябва само да убедите шефовете, че си заслужавате парите.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари