IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 продуктивни неща, които да правите след работа

23 май 2018 08 00

Те ще ви помогнат да се развиете ментално и физически

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Как минава една ваша делнична вечер? След дългия работен ден, вероятно се прибирате капнали и сядате на дивана пред телевизора (в случай, че не сте семейни). Рутината е комфортна, а и нямате сили и желание дори да мислите, камо ли да захванете някаква дейност. Истината е, че така не си почивате, нито зареждате тялото и ума си. Зарежете телевизора и телефона настрани – и без това сте облъчени от екрани през целия ден и това после се отразява на съня ви. Има по-добри неща за вършене, които определено ще ви помогнат да „заредите батериите“. Например:

1. Четете – това ще развие въображението ви, ще попълни речника ви, ще ви помогне да спите по-добре.

2. Слушайте хубава музика – доказано е, че това помага да напомпате тялото със серотонин (хормонът на щастието).

3. Обадете се на приятел – общуването помага да се разсеете от собствените си проблеми, да се посмеете, да научите нещо ново и т. н.

4. Или се вижте – определено по-добрата идея е да пийнете с приятел. Така ще захвърлите телефона и лаптопа далече поне за няколко часа.

5. Пишете – писането помага на въображението, също така подобрява комуникативните ви умения и изказа ви.

6. Гответе – намерете някоя нова рецепта и се предизвикайте! Хем ще опитате нещо ново, хем ще хапнете нещо... надяваме се вкусно!

7. Медитиране – който го може, го може. Медитацията доказано е един от най-добрите начини да тонизирате мозъка, тялото и да релаксирате напълно след тежкия ден.

8. Почистете – може да си мислите, че сте супер изморени, но чистенето гони стреса! Ако сте имали напрегнат ден, ще се изненадате колко добре ще ви се отрази и колко сили ще намерите в себе си да подредите дома си. Освен това така освобождавате повече свободно време за себе си през уикенда.

9. Тренирайте – трудно ще се мотивирате след работния ден, но пък много хора го правят. Тренировките също са начин да се изморите качествено, да се освободите от стреса и да спите като бебе.

10. Разходете се – разходка на въздух, ако времето го позволява, е добър начин да се освежите след като сте били затворени в офиса цял ден.

11. Поработете върху някакъв артпроект – или се отдайте на любимото си хоби.

12. Поиграйте с домашния любимец – той също отнема стреса и ви зарежда с положителни емоции.

13. Поглезете се – гореща вана, маникюр, час за масаж... глезотиите не са запазени само за уикенда. Веднага ще ви накарат да се почувствате по-добре.

14. Решете някой пъзел или судоку – мозъкът ви е работил цял ден, но той се нуждае и от друг тип упражнения – такива, от които не зависи прехраната ви и които го предизвикват по нов и приятен начин.

15. Направете списък – това е нещо по-практично, но пък улеснява живота ви. Сипете си чаша вино и направете план на покупките и нещата, които трябва да свършите до края на седмицата.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари