IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майките са най-добрите шефове на екипи

21 август 2018 10 40

Майчинството развива безценни качества у тях

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Да бъдеш майка е една от най-трудните задачи на света. Нищо чудно, че доста жени се отказват от кариерата си, за да се посветят на майчинството. И все пак нека погледнем на това задължение и като ценен опит, който може да помогне за изграждане на една кариера. Причината е, че майките развиват доста важни черти от характера и умения, които го превръща в идеалните лидери. Например:

1.Мултитаскинг

Като цяло у жените е закодирано да се справят с няколко неща едновременно и успешно. При майките тази характеристика достига неподозирани измерения, защото докато тя бди над детето всяка секунда, успява да се справи с много други битови задължения, че понякога дори и да поработи.

2.Търпение

Когато имаш бебе/малко дете, няма как да не си търпелив. Мъниците учат бавно и с много обяснения и повтаряне. Добрият родител разбира това и започва да се учи да не избухва при всяко повторение или дори пакост на своето хлапе. Търпението е ключово качество и у лидерите, които трябва да се владеят и да мислят рационално.

3.Фокус

Мултитаскингът често върви ръка за ръка и с приоритизирането. Все пак майката не може да се клонира и за да свърши всичко ефективно, трябва да умее да се фокусира върху най-належащия проблем на момента и след това върху останалите. Мениджърите често трябва да решават по няколко казуса едновременно и сред силните им черти също е умението да приоритизират.

4.Щедрост и разбиране

Като родител майката мисли най-вече за детето си. Егоизмът остава на втори план и тя се превръща в човек, който основно дава. В тези отношения нямат място арогантността, себичността и злобата. Същото е важно и в работата. Лидерът на екип трябва да поставя хората си преди себе си и да се научи да ги разбира, навигира и мотивира.

5.Решаване на проблеми

Кой е измислил електричеството? Защо си нямам още братче? Колко далече са звездите? Как да се нахраня бе да си нацапам роклята? Без значение дали е проблем или въпрос, майката винаги трябва да има отговор и/или решение. За нея няма невъзможни неща и няма нерешени проблеми. Идеалният мениджър също трябва да умее да решава проблеми от различно естество.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари