IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чака ли ви уволнение или просто сте параноични?

18 септември 2018 12 40

Някои знаци може да бъдат тълкувани многозначно

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Има моменти, в които обстановката е толкова изнервена и всички са толкова враждебни, че започвате да се притеснявате за позицията си и треперите дали няма да ви уволнят. Ако в действителност не сте дали конкретен повод за това, вероятно опасенията ви са просто параноични. И все пак анализирайте внимателно знаците, които получавате, за да не ги прочетете погрешно.

1. Шефът ви започва да записва всичко

На пръв поглед изглежда плашещо – сякаш седи и ви дебне и чака да се издъните, за да си намери причина и да ви изгони. Освен това мейлите от него имат много копия до други ръководни кадри, което означава, че вашата комуникация е под доста прецизен и подробен надзор. За всеки случай бъдете по-прецизни в работата си и си записвайте всички важни неща, така че ако се наложи да отговаряте за свое действие, да имате солидна защита.

Кога по-скоро ви гони параноя

Имайте предвид, че някои хора използват мейла като основна форма на комуникация. Други пък обичат да упражняват сериозен микромениджмънт, за да държат под око всичко случващо се. Подобно поведение може и да не е конкретно спрямо вас, а шефът ви да упражнява такъв контрол над всички служители.

2. Премахнали са ви от някои проекти

Единия ден вие сте ръководител на проект, а на другия бегло ви съобщават, че повече не отговаряте за него или по-лошо – директно ви съобщават, че ви премахват от него, защото не се справяте. Обикновено когато един служител рязко е свалян от различни проекти и задачи без видима причина, се готвят да го уволнят. Опитайте да изискате по-подробно обяснение за промяната и да защитите участието си в съответния проект. Ако не получите подобаващ отговор, по-добре си търсете друга работа.

Кога по-скоро ви гони параноя

Има вероятност вниманието и енергията ви да бъдат по-необходими в друга посока и затова отстраняването ви от съответните проекти да е съвсем логично. И все пак не игнорирайте ситуацията, а веднага потърсете причината, породила отстраняването ви от проекта.

3. Сложили са ви в програма за подобряване на работата

Това означава ли, че шефовете не са доволни от вашата работа? В повечето случаи подобна инициатива от мениджмънта означава, че хората над вас смятат, че не се справяте добре и спешно трябва да подобрите резултатите си на работното място. Понякога това е начин да ви покажат, че не отговаряте на изискванията и е време да си смените работата.

Кога ви гони параноя

Много компании се опитват да повишат квалификацията и да подобрят уменията на своите служители без това да означава, че са недоволни от тяхното изпълнение на задачите.

4. Колегите започват леко да се изолират от вас и да си шушукат във ваше присъствие

Определено лош знак! Ако някой от тях има информация, че ще ви освобождават от работното ви място, те едва ли ще ви кажат (освен ако не сте много близки), но ще се отдръпнат от вас, тъй като скоро няма да сте заедно. Следете внимателно поведението на колегите. Ако то е потайно и дистанцирано спрямо вас, има вероятност да ви чака уволнение.

Кога притесненията ви са параноични

Не бързайте да си събирате нещата. Вижте колко време ще продължи това поведение. Защо? Защото хората са емоционални същества и един ден може да са в едно настроение, на следващия – в друго. Може и вие да сте ги подразнили с нещо и затова към съответния момент да не са благоразположени към вас. Изчакайте да видите дали „бурята“ няма да отмине. Ако това не се случи, поискайте обяснение и след това преценете какво и как.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари