IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отгледайте бъдещ богаташ

3 април 2012 07 30

Дайте на детето си по-добри перспективи в живота

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много от уменията и навиците, които са типични за преуспелите хора, могат да бъдат развити и възпитани още в детството. Ако искате детето ви един ден да се превърне в следващия Бил Гейтс, Том Круз или Тайгър Уудс, или просто желаете да възпитате у него навици и умения, които ще му помогнат дори да не стане несметно богат, но поне да има по-отговорно отношение към парите, никога не е твърде рано да започнете. Ето ви и 12 съвета как да го направите.

1. Разберете собствените си убеждения, чувства и нагласи към парите. Вярвате ли, че високият доход е привилегия, която може да помогне да постигнете вашите мечти и цели, или мислите, че това е "необходимо зло", част от успешната кариера? Ако имате положително отношение към големия капитал, ще ви е по-лесно да убедите детето си, че богатството е нещо хубаво.

2. Оценете как боравите с парите. Ако имате навика да харчите повече, отколкото печелите или гледате пренебрежително към спестовността и инвестициите, то не очаквайте детето ви да развие по-добри навици в боравенето с пари. Ако липсата на достатъчно пари, е постоянен източник на стрес във вашето домакинство, създайте бюджет и се придържайте към него. Започнете да спестявате пари за образованието на вашия наследник, дори да е с минимални суми. Тези стъпки ще имат полза и за цялото ви семейство и ще дадат добър пример на детето ви.

3. Доволни ли сте от професията си? Усърдната работа през годините е основен път към финансов успех за повечето хора. И за вас ли е така? Ако често сте си сменяли работата и като цяло сте неудовлетворен от кариерата си, трябва да обсъдите с детето си, какво е довело до тези причини. Ако проблемът е бил в липсата на добро образование или в това че сте работили все неща, които не са отговаряли на първоначалната ви квалификация – то това ще е ценен урок за детето, което ще може да вземе по-добри решения в живота си. Най-добре избягвайте да се оплаквате от работата си около вашите деца. Това, ще им внуши чувството, че работата е нещо отрицателно, което е най-добре да си спестят.

4. Какви ценности искате да възпитате в детето си? Почти всеки има смесени чувства по отношение на парите и работата. Ако искате вашето дете да се стреми към постигане на кариера и богатство, обяснете му евентуалните пречки по пътя му. Бъдете внимателни, когато се изказвате негативно за богаташите. Това, което те правят с парите си, си е тяхна работа. Избягвайте да правите коментари пред детето, които да му внушават, че богатство е мръсна дума. Хвалете находчивостта на финансово успелите хора, като същевременно насърчавате детето си да бъде етично и отговорно спрямо парите.

5. Какви са вашите трудови навици? Успелите хора, често произхождат от здрави семейства, в които родителите имат достатъчно време за възпитание на децата си. Ако осъзнаете, че работите постоянно и не ви остава време за децата ви, по-добре понамалете темпото. Покажете на децата си, че ги цените като прекарвате повече време с тях.

6. Инвестирайте в образованието на вашето дете! Това трябва да ви бъде приоритет. Планирайте го от рано. Проучете най-добрите детски градини, училища и гимназии във вашия район, които ще дадат най-качествена подготовка на детето ви за бъдещото му висше образование.

7. Насърчавайте детето си да бъде най-добро във всичко. Мотивирайте го да изкарва добри оценки, като подчертавате колко щастливи и доволни ви правят те. Това ще го мотивира да полага още повече усилия. Карайте го да се чувства гордо от добрите резултати, за да му изградите самочувствие и да го направи по-самостоятелно.

8. Научете детето си на стойността на парите. Доста родители, в някакъв момент, ядосано казват на децата си: "Парите не растат по дърветата". По-важното е децата да разберат, че правенето на пари изисква инициатива и упорит труд. Твърде често парите влизат в дискусия, когато трябва да се откаже нещо на детето и така парите могат да се превърнат в източник на стрес за него.

9. Накарайте го да управлява собствения си бюджет. Още от момента, в който започнете да му давате джобни пари, ако то ги изхарчва твърде бързо, оставете го да изпита последствията от действията си. Научете го да заделя малка сума пари всяка седмица, така че след време да може да си купи нещо с тези спестявания.

10. Бъдете много предпазливи, ако детето ви настоява да работи. Работата на децата е да растат и да учат, а не да си изкарват джобните. Ако вашият тийнейджър иска работа – намерете му почасова. Това ще е положителен опит за него, ще го научи на отговорност, но няма да го откъсне от учението.

11. Насърчавайте вашия тийнейджър да мисли за бъдещето си, за това, което иска да стане "когато порасне". Мнението му може и да се промени доста пъти, но по-важното е че чрез разговори за бъдещето, ще развиете в него способността да мисли за това, което се изисква за постигане на тези цели. Важно е децата да разберат, че натрупването на богатство, е дълъг процес, но че те могат да го постигнат, ако имат търпение и работят съвестно за постигането целите си.

12. И накрая, подкрепете таланта на детето си. Ако виждате, че то е изключително добро в някаква сфера (като футбол, танци, бягане, математика, рисуване, електроника) – бъдете до него дори да не харесвате тази дейност или да я намирате за безперспективна. Ако това не е неговото бъдеще, то само ще се откаже в определен момент. А може би вашият наследник има силна интуиция и от малък знае коя е мечтаната му професия, която ще му донесе големи успехи!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари