IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъжете децата си, полезно е!

20 ноември 2012 15 40

Дребните лъжи помагат във възпитаването на полезни навици

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Лъжите са част от ежедневието ни. Има хора, които са си паталогични лъжци и такива, които все още се изчервяват дори при най-безобидното изкривяване на истината. Лъжите не са хубаво нещо, когато са направени от егоистични подбуди и са във вреда на някой друг. Но какво може да кажем за благородните лъжи? С или без тях е по-добре?

Допитване във Великобритания намира тяхното приложение за повече от необходимо и полезно. Става въпрос за невинните лъжи, които родителите често казват на невръстните си деца с цел да ги мотивират да свършат нещо или да си изядат здравословния обяд.

Пекарните "Уорбъртънс" са поръчали анкета, която е направена на 2000 души. Сред изводите се отличава този, че тайната на успешния родител се крие именно в изричането на невинни лъжи, пише в. "Дейли експрес". Освен това се оказва, че около 90% от днешните родители редовно послъгват децата си.

Най-популярните хитрувания на възрастните са престорените обаждания на директора на училището, преместването на часа напред, за да стават малчуганите навреме и "уверението", че ако се заседяват в банята, ще бъдат отнесени с водата в канала.

Майките са доста по-изобретателни от татковците в лъжите и разполагат с по-голям набор от тях. На преден план излиза и ролята на въображението при отглеждането на подрастващите. Майките мислят всякакви трикове, за да придумат малчуганите да хапват зеленчуци, като редовният номер е да ги прикриват в останалата храна. За да спечелят вниманието им, родителките дори си измислят странни имане на продуктите. Например броколите се превръщат в "малки вкусни дървесни корони".

А вие как успявате да мотивирате детето си да хапва зеленчуци, вместо сладолед?

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

( преди 11 години )
До Анонимен: За да следват родителите си децата трябва да им се доверяват. Това пак се изгражда от родителите. Ако пък малкото знае, че след известна доза лиготии ще получи заветния сладолед, няма как да не се хвърли в тази посока - нали?!... Да ги лъготиш ще мине два-три пъти, след което... и те ще почнат да лъжат - точно като нас, по посочените по-долу причини... :-)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
Не,Влади.Ако ще да зобеш пред него само зеленчуци и домашна храна,малкото ще те изгледа с интерес и ще ревне за сладко,сладолед или каквото там вредно обича.Ще му стърже корема,ще ти реве от глад с часове,но няма да хапне от салатата. Може ти да лягаш да спиш вечер,но ако го оставиш,то ще играе цяла нощ,а на сутринта ще е криво.Чувала съм,че Джоли-Пит си оставяли така децата-ок,но те си имат гувернантки.А аз сама си гледам работата и няма да издържа физически на либерален режим.Да обясняваш и даваш пример е ок,но за по-големите деца.Те трябва да разбират от дума и дисциплина.На тях може да обясниш,да обсъдите,да се възпитавате.При отбора младша възраст също се тръгва с обяснение.Не помогне ли,иде ред на лъжата.Това да не е най-големият грях и проблем,че сме пробутали малко зеленчук в кашата на дребния...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Влади ( преди 11 години )
Според мен децата интуитивно следват родителите си (тези с които живеят всеки ден - не точно биологичните си). Ако искам да ги накарам да правят нещо, аз го правя, те ще последват. Наистина не разбирам защо трябва да ги будалкам да свършат нещо, което те нямат нищо против да свършат?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Някой си ( преди 11 години )
Английска им работа.Защо ще го лъжа за банята когато някой вече напъва от вън я за тоалетна я за да не свърши топлата вода от бойлера?Гладно ли е ще яде и разбира се се радва на зеленчуците и плодовете защото рядко ги виждат а и няма нищо друго.Децата не бива да се лъжат особено в семейството но трябва да се научат да не вярват на всичко което им говорят на вън защото е пълно с лоши хора.Много важно е да им обесняваме нещата за да са наясно защо трябва или не бива да правим нещо.Можем разбира се да им ,,поукрасим" и ,,понагласим"някоя история случила се с други ако я използваме за поука особено ако трябва да го приучим на някой полезен навик(например никога да не оставя вратата отключена, да не води гости ,или ако се наложи за малко да не ги оставя сами или да не им показва например къде държим парите или нещо ценно)Трябва да знаят ,че деветата божия заповед е да не се лъже но да я прилагат стриктно само към близките си хора а на вън може да се прилага само като защита ,,благородната лъжа"но никога самоцелно и глупаво.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ренде ( преди 11 години )
ама мноого, много глупав текст.. и къде са ви източниците? или поне псевдоавторът на тая статия да си беше сложил име, или поне псевдоним...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Гоцов ( преди 11 години )
pipinana ( преди 11 години )
( преди 11 години )
а къде остава изконното му п,аво на избор
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
anikolarova ( преди 11 години )
Що за глупава статия?!? Първо децата са достатъчно интуитивни и почти винаги усещат лъжата. Второ- така ще се научат един ден и те лъжат. Да не споменаваме обидата, която ще почувстват, когато разберат, че най- близките им хора ги лъжат. Дали ще продължат да им имат доверие? И родителите ще изпитат на гърба си "благородните лъжи". Не е ли по- добър варианта да се обясни с разбираеми за детето аргументи това, което се изисква от него??? Но това изисква време и усилия, които днешните родители явно не могат (или не искат) да отделят... Къде- къде по- лесно е да кажат на детето си, че "ако се заседяват в банята, ще бъдат отнесени с водата в канала".
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар