IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И „отвореният“ брак може да проработи

16 април 2013 10 00

Стига двамата да знаят правилата и да ги спазват

Уил и Джейда го правят и изглеждат щастливи. Снимка: Reuters

Уил и Джейда го правят и изглеждат щастливи. Снимка: Reuters

Когато си казвате „да" пред олтара, се вричате във вярност „докато смъртта ви раздели". Малко двойки обаче, вярват действително в думите, които изричат и са склонни да ги спазват. С годините хората се променят и има голяма вероятност в семейните отношения да се образуват пукнатини, които да накарат единия от партньорите да потърси удовлетворение извън брачното ложе.

В XXI век вече сме свидетели на феномена „отворен брак", в който и двамата партньори разполагат със свободата да се виждат и правят секс и с други хора. На пръв поглед това обезсмисля въобще идеята да създаваш семейство с някой, щом той не ти е достатъчен. Ала има и по-широко скроени хора, които живеят щастливо и хармонично под тази форма.

Джейда Пинкет Смит наскоро намекна, че тя не държи Уил на каишка, а му „позволява всичко", като по този начин заяви завоалирано, че в техния брак моногамията не е задължителна.

Отвореният брак, като всички други взаимоотношения е „подчинен" на определени правила, пише сайтът moderndirections.com.

А ето и с какво се съобразяват и двамата партньори, решили да пробват да живеят по този начин:

1. Семейната половинка си остава приоритет пред всички останали афери. Ако семейният човек усети, че извънбрачната му връзка започне да става по-обсебваща, трябва веднага да я приключи.

2. Официалната половинка трябва да е съгласна с третия човек, т.е. Един вид да го одобри.

3. Преди среща с друг мъж/жена обвързаният партньор съгласува излизането си с официалния партньор от гледна точка на някакви предварително планувани събития и т.н. Ако съпругът/съпругата по някаква причина иска да остане с любимия/любимата си, то извънбрачната среща трябва да отпадне.

4. Срещите с други партньори не трябва да стават рутина – не трябва да се провеждат всеки ден, защото така обвързаният може лесно да залитне емоционално по третия човек, а това не е идеята.

5. Единият партньор не може да казва на другия: „Това, което е добре за мен, не е ок за теб". Щом сте се съгласили на отворен брак, значи и двамата имате еднаква свобода.

6. Когато единият от семейството излиза на среща, другият трябва да знае къде е и с кого е. Това е особено важно, ако имат деца.

7. Сексуалният живот и удовлетворение на съпруга/съпругата е на първо място. Думи като „Уморен/а съм", "Не съм в настроение" след среща с третия човек не трябва никога да бъдат изричани.

8. Сексът с другите партньори извън семейното легло трябва да бъде винаги безопасен.

9. Не трябва да има тайни между партньорите относно техните странични афери.

10. Всяка странична връзка не трябва по никакъв начин да застрашава брака или моногамията на друг човек.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

( преди 10 години )
За мен Никодим е прав.В такъв случай е много по-добре всеки да си живее отделно.Така няма да им се налага да си дават отчет,защото е унизително.И после да е длъжен да ляга и с постоянния партньор,тъй като "думи като Уморен/а съм", "Не съм в настроение" след среща с третия човек не трябва никога да се изричат".Това е фалшиво,а фалшът се срутва.Естествено е като се връщаш от едно легло,да не ти се геройства в друго,тялото не е машина.След като интересите им са различни-в отделни жилища.Ако са родили деца,си поделят грижите като разведените.Много богатите често са в такива бракове-фирми с материални цели.При Иван и Митко това е стъпката преди да ги изритат.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Никодим ( преди 10 години )
Нищо ново освен ,че си го признават открито и уж има някакви правила оставени на самоконтрол.Може да им е добре ако и двамата са на един акъл по въпроса иначе ако единия просто има други интереси и занимания извън секса и не се нуждае от външни партньори ще е тъпия ъгъл който трябва да търпи.Удобно е за бисексуалните а и за тези за които секса се е превърнал в нещо като мания и непрекъснато търсене с надеждата да събудят попритъпените си възприятия.Типични практики показващи криза на ценностите на класическото семейство.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
vesever ( преди 10 години )
писна ми ( преди 10 години )
Голяма глупости. Никога няма да проработи това.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар