IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какво могат да се научат децата от домашните любимци

1 октомври 2013 14 00

Вашите деца могат да научат много за живота, грижейки се за животно у дома

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Едва ли има дете, което в даден момент от живота си да не е мечтало за сладко малко животинче, което да отглежда вкъщи. Някои родители са склонни да удовлетворят желанието на своите деца, докато други категорично отказват да вземат какъвто и да е домашен любимец.

Истината е, че животните у дома могат да окажат наистина благоприятно влияние върху децата. Няколко са нещата, на които малчуганите могат да се научат, само ако живеят заедно с животно. Ето и кои са те:

1. Правилата са важни. Когато имате домашен любимец, особено ако това е куче, вие трябва да го научите на правилата у дома. Например, къде може да ляга, къде не може да влиза и т. н. По този начин вашите деца много по-лесно приемат правилата, които важат за самите тях. Те виждат, че има причина родителите да казват какво може и какво не може.


2. Поемане на отговорност. Когато вашето дете пожелае да се сдобие с животински другар, вие трябва да му обясните, че това е нещо сериозно и че детето ви ще трябва да полага грижи за друго живо същество. Кучето, котето, зайчето или пък рибките са чудесна възможност вашият наследник да се научи как да бъде по-отговорен. Накарайте детето си да поеме задачата да храни домашния любимец поне един път на ден. По този начин ще развиете у детето чувство на отговорност и ангажираност.

3. За живота, старостта и смъртта. За съжаление домашните любимци имат значително по-кратък живот от човешкия. Когато отглеждате животно у дома, вашето дете възприема по-лесно процеса на остаряване, понякога сблъсъка с болест и накрая смъртта. По този начин то по-лесно разбира естествения цикъл на живота.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари